NATO üyesi 29 ülkenin dışişleri bakanları 3-4 Aralık 2013 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir araya geldi.
Kuzey Atlantik İttifakı dışişleri bakanlarının en önemli gündem maddelerini 2014 yılında İngiltere’de gerçekleştirilmesi öngörülen NATO Zirvesi’nin önceliklerinin belirlenmesi, Suriye’deki durum, NATO-Rusya işbirliği, Afganistan’daki durum, Transatlantik ilişkileri, ortaklıklar ve NATO’nun Açık Kapı politikası (Open Door Policy) oluşturdu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, ayrıca NATO-Rusya Konseyi ve NATO-Gürcistan Komisyonu toplantıları da gerçekleştirildi.
Toplantının ilk gününde, 2014 yılı NATO Zirvesi’nde ele alınacak öncelikleri değerlendiren NATO dışişleri bakanları, Kuzey Atlantik İttifakı’nın geleceğin güvenlik tehditlerine etkin bir şekilde cevap vermeye hazır olması için, doğru kabiliyetlere ve güçlü ortaklıklara yatırım yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdiler. NATO dışişleri bakanları ayrıca, Transatlantik ilişkileri güçlendirme ve NATO’nun Afganistan’daki rolünde yeni bir sayfa açılması için taahhütte bulundular.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’da görev yapan ve dünyadaki ülkelerin dörtte birinin katkı sağladığı ISAF (Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti) ile yakın tarihteki en büyük işbirliklerinden birini kurduklarını anımsatırken, bunun son yirmi yılda İttifak’ın başarısında ortaklıkların önemini ortaya koyduğunu ifade etti. Ortaklıkların NATO operasyonlarına katma değer sağladığını ifade eden Rasmussen, NATO’nun ortaklara, ortakların da NATO’ya ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti.
NATO dışişleri bakanları ayrıca, ortaklarla güçlü siyasi bağlar kurmanın ve düzenli istişarelerde bulunmanın yolları konusunda fikir alışverişinde bulundular. NATO’nun yirmi yıllık operasyon geçmişi ışığında, güvenliği güçlendirme ve işbirliği yoluyla istikrarı sağlamanın yolunun dünyanın istikrarsız bölgelerinde savunma kapasiteleri kurmaktan geçtiğini not ettiler.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, birçok ülke ile çatışmalar nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi ve şeffaflık ile iyi yönetişimin güçlendirilmesi doğrultusunda demokratik ve hesap verebilir güvenlik yapıları oluşturulması için çalıştıklarını ifade etti. Libya’nın buna en önemli örnek olduğunu ifade eden Rasmussen, Libya Hükümeti’nin talebi doğrultusunda, diğer uluslararası aktörlerle ortak çabalarının şekil almaya başladığını kaydetti.
Ukrayna’daki durumu değerlendiren NATO dışişleri bakanları, Ukrayna’da barışçıl göstericilere karşı orantısız güç kullanımını kınadıklarını ifade ettiler ve tüm taraflara provokasyondan ve şiddetten uzak durmaları çağrısında bulundular. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) dönem başkanlığını yürüten Ukrayna’ya ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü konusundaki uluslararası taahhütlerine riayet etmesi çağrısında bulunan NATO dışişleri bakanları, iktidar ve muhalefete diyaloğa geçmeye ve reform süreci başlatmaya davet ettiler. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü prensiplerine sıkı sıkıya bağlı, egemen, bağımsız ve istikrarlı bir Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik güvenliği için kilit öneme sahip olduğunu ifade eden NATO dışişleri bakanları, NATO’nun önemli ortakları arasında yer alan Ukrayna ile ortaklıklarının demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü temelinde ilerlemeye devam edeceğini kaydettiler.