İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle Kıbrıs’ı ziyaret etti

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle Kıbrıs’ı ziyaret etti

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle, 7-8 Nisan tarihlerinde Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Füle, ziyareti çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve GKRY lideri Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile bir araya geldi. Füle’nin Kıbrıs ziyareti, geçtiğimiz Şubat ayında tekrar başlayan Kıbrıs barış müzakereleri çerçevesinde bir Komisyon üyesinin adaya yaptığı ilk ziyaret olması açısından büyük önem taşıyor.

Štefan Füle, 2012 yılının Haziran ayında gerçekleştirdiği son ziyaretinden bu yana, Kıbrıs adasındaki konjonktürün değiştiğini, özellikle Suriye’deki iç savaş sonrasında bölge istikrarının bozulduğuna değindi. Kıbrıs sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmasının önemini vurgulayan Füle, Kıbrıs adası için yeniden birleşmenin haricinde bir alternatifin olmadığını ifade etti. Öte yandan, Türkiye’nin Kıbrıs barış müzakerelerinde yapıcı bir rol oynadığına da değinen Füle, GKRY ile Türkiye’nin daha yakın ilişkiler kurmasının adadaki toplumsal bütünlüğün sağlanması, pazarların karşılıklı olarak açılması, inşaat, turizm ve enerji sektörlerine yatırımların yapılması açısından önemli olduğunu belirtti. Štefan Füle, ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçen Kıbrıs’ta, olası bir birleşmenin, önemli ekonomik kazançlara imkan sağlayacağını, hatta birleşik Kıbrıs adasının toplam GSYH’sinin 2035 yılında iki katına çıkabileceği tahminlerinin olduğunu ifade etti.

AB’nin, AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun liderliğinde Kıbrıs barış müzakereleri sürecinde daha çok dahil olacağını ifade eden Füle, Kıbrıs Türk tarafının AB müktesebatına uyumu sürecinde, Kıbrıslı Türk yetkililere yardımcı olacaklarını, AB’nin çözüm sürecine yönelik gerekli desteği vereceğini dile getirdi. Ortak açıklama metnine de değinen Füle, bunun çözüm sürecinde önemli bir yapı taşı olduğunun altını çizdi ve çözüm sonrasında birleşmiş etkin ve etkili bir Kıbrıs’ın AB tarafından müktesebat kriterlerini yerine getiren bir üye olarak kabul edilebileceğinin de sinyallerini verdi. 

Diğer Yazılar