14 Nisan 2014 tarihinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın başkanlığında toplanan AB Dışişleri Konseyi’nin gündeminde Ukrayna’nın doğusunda yaşanan olaylar en üst sırada yer aldı. AB Dışişleri Bakanları Ukrayna’nın doğusunda bazı silahlı kişilerce gerçekleştirilen eylemleri şiddetli bir biçimde kınadıklarını ifade ederken, Ukrayna’nın egemenliğini istikrarsızlaştırmaya yönelik bu eylemlere bir an önce son verilmesi çağrısında bulundular. Dışişleri Konseyi Toplantısı’nda kabul edilen karar metninde, Rusya’ya Ukrayna’nın doğusunda yaşanan bu hukuka aykırı eylemleri reddetmesi ve Ukrayna sınırından askerlerini çekmesi yönünde çağrıda bulunuldu. AB Dışişleri Konseyi, Ukrayna’daki durum ışığında Ukrayna’da kamu fonlarını zimmetine geçiren kişilere karşı yaptırımları ağırlaştırma kararı aldı ve bu kapsamda dört kişinin daha mal varlıklarının dondurulmasına ve seyahat yasağı kapsamına alınmasına karar verdi.
Kiev’e gerginlikleri azaltması ve 25 Mayıs’ta bağımsız ve adil seçimler düzenlemesi yönünde çağrıda bulunan AB Dışişleri Konseyi, aynı zamanda Ukrayna’ya ekonomik ve mali destek sağlamak üzere iki önemli teklifi onayladı. Önemlerden ilki Ukrayna’da ekonomik istikrarın sağlanması ve yapısal reform gündeminin desteklenmesi için 1 milyar avroya kadar mikro finansal destek sağlanmasını öngörüyor. AB Dışişleri Konseyi, buna ek olarak, Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşması’na ekli takvime bağlı olarak Ukrayna’ya tek taraflı tercihli ticaret imkânı sağlayan tarifelerin ve gümrük vergilerinin geçici olarak azaltılması veya kaldırılmasına ilişkin bir tüzük kabul etti. Dışişleri Konseyi’nin Ukrayna için öngördüğü tercihli ticaret sistemi Nisan ayı sonunda yürürlüğe girecek. Bu, sanayi ürünlerinin ithalatında tarifelerin yüzde 94,7’sini ve Ukrayna’nın tarım ürünleri ihracatının tamamını kapsıyor. Bu şekilde, Ukraynalı ihracatçıların AB gümrük tarifelerinden 500 milyon avro tasarruf etmesi öngörülüyor.
15 Nisan’da bir araya gelen AB Savunma Bakanları da Ukrayna krizi konusunda NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüş alışverişinde bulundular. AB Savunma Bakanları, NATO-AB işbirliğinin artırılması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirterek, Trans-Atlantik toplumun Ukrayna’daki duruma karşı birlikteliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladılar.
Suriye krizi bağlamında yaşanan son olayları değerlendiren AB Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye insani erişim konusunda (BMGK) 2139 sayılı Kararı’nın uygulanması gerektiğinin ve Suriye’nin kimyasal silah stokunun imhası konusunda ilerlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdiler. Buna ek olarak, Dışişleri Konseyi Suriye’den gelen sığınmacılara ev sahipliği yapan komşu ülkelerin desteklenmesi konusunda hem fikir olduklarını ifade ettiler.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ahston’ın Mart ayında Bosna-Hersek’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, ülkenin karşı karşıya olduğu sosyal, siyasi ve ekonomik zorlukları da masaya yatıran AB Dışişleri Bakanları, Bonsa-Hersek’in, ülkedeki siyasetçiler arasındaki siyasi irade eksikliği nedeniyle çıkmaza giren AB ile bütünleşme süreci konusundaki derin endişelerini dile getirdiler.
AB Dışişleri Konseyi’nde bu konulara ek olarak, Orta Afrika Cumhuriyeti’ne ve burada EUFOR RCA adlı AB askeri operasyonunun başlatılması kararlar kabul edildi.
15 Nisan’da toplanan AB Savunma Konseyi’nde ise, AB’nin Mali’deki eğitim misyonu olan ETM Mali’nin görev süresinin iki yıl uzatılmasına ve Mali’de polis, jandarma ve ulusal koruma güçlerine danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmesi için bir EUCAP Sahel Mali isimli bir sivil misyon oluşturulmasına karar verildi.