İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
27 NİSAN-2 MAYIS 2014

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz haftanın önemli olayları arasında Başbakan Erdoğan’ın 1915 olayları ile ilgili yayınladığı mesaj, 1 Mayıs’ın kutlanması ile ilgili hükümet ve sendikalar arasındaki anlaşmazlık, Almanya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti, Avrupa Birliği'nin (AB) 2004 genişlemesinin 10’uncu yıldönümü, AB’nin Türkiye’deki yeni temsilcisi Büyükelçi Manservisi’nin güven mektubunu sunması gibi olaylar yer aldı. Diğer bir önemli olay da uluslararası sivil kuruluş Freedom House’un basın özgürlüğü ile ilgili olarak yayınladığı rapor idi.  

İKV, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili yayımladığı mesaj ile ilgili bir duyuru yayınladı. Bu duyuruda, “Ülkemiz tarafından atılmış bu adımın, konunun muhatabı tüm taraflarca samimiyetle karşılık bulmasını ve sorunun çözümüne de fayda sağlamasını temenni ediyoruz.” denildi.

Geçtiğimiz hafta, UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ve beraberindeki heyet, İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan’ı İKV’de ziyaret etti. UND Heyeti ile gerçekleştirilen görüşmede, başta Gümrük Birliği kapsamında malların serbest dolaşımına ilişkin yaşanan sorunlar ve Türk vatandaşlarına yönelik vize sorunu olmak üzere, güncel gelişmeler ve Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri ele alındı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye-AB ilişkileri kapsamında gerçekleşen önemli gelişmelerin arasında AB Türkiye Delegasyonu yeni başkanı Stefano Manservisi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubunu takdim etmesi ve Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyaret yer aldı.

AB Türkiye Delegasyonu yeni başkanı Stefano Manservisi, 28 Nisan 2014 tarihinde Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubunu takdim etti. Gül ve Manservisi arasında gerçekleşen görüşmede, ağırlıklı olarak Türkiye’nin AB katılım sürecinin hızlandırılması ve Türkiye-AB arasında ilişkilerin derinleştirilmesinin taraflara sağlayacağı menfaatler ele alındı.

Öte yandan, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck 26-29 Nisan tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Gauck, Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirerek, Türkiye’nin müzakere sürecinde ve ekonomik gelişme açısından gösterdiği gayretin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio 30 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’de son günlerde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan “anayasal görevlerini aştığına” yönelik sert eleştirilerden kaygı duyduğunu belirten bir yazılı açıklama yaptı. Buquicchio açıklamasında, Anayasa Mahkemesi’nin “insan hakları ve hukukun üstünlüğünü koruyan bağımsız ve tarafsız bir yargı organı olarak oynadığı rolün sorgulanmaması” için siyasetçilere ve medyaya çağrıda bulunuluyor.

Özellikle Almanya’ya aile birleşmesi için gidenler açısından geçtiğimiz haftanın diğer bir önemli gelişmesi ise AB Adalet Divanı hukuk sözcüsünün görüşü oldu. Görüşe göre aile birleşmesi için Almanya’ya gidecekler için dil şartı aranması AB hukukuna aykırı düşüyor. Divanın nihai kararını önümüzdeki aylarda vermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta AB’nin gündeminde ise 2004 doğu genişlemesinin 10’uncu yıl dönümü kutlamaları, Avrupa Komisyonu Başkan adaylarının, 28 Nisan’da katıldıkları canlı yayın tartışma programı, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası tarafından yayımlanan mali raporlar ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Belgrad’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret yer aldı.

AB, 1 Mayıs 2014 tarihinde, 10 yıl önce aynı tarihte gerçekleşen doğu genişlemesinin 10’uncu yıldönümünü kutladı. Bu vesile ile birer kutlama mesajı yayımlayan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, günün anlam ve önemini vurgulayan açıklamalarda bulundular.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkan adayları 28 Nisan’da bir araya gelerek canlı yayımlanan programda, AB’nin geleceği dâhil olmak üzere farklı konulardaki bakış açılarını dile getirdiler. Program, Mayıs ayında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarının Komisyon başkanlarının atanması sürecinde belirleyici olması nedeniyle önem taşıyor.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) 28 Nisan 2014 tarihinde birer mali rapor yayımladı. Söz konusu raporlar, son yıllarda kaydedilen ilerlemelere rağmen AB ve Avro Alanı’nda finansal bölünmüşlüğün halen yüksek düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.

Son olarak, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton 28 Nisan’da, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, yeni Başbakan Aleksandar Vucic ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile Belgrad’da bir araya geldi ve yeni hükümetin AB ile bütünleşme hedefi, reformlar, yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğüne bağlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ukrayna’nın Odesa kentinde, Rusya yanlılarının sığındıkları sendika binasında yanarak hayatlarını kaybetmeleri sonrasında, çatışmalar daha da yaygınlaştı. Ukrayna’daki çatışmaların büyümesi ve giderek daha ciddi boyutlara ulaşması olayın nasıl kontrol altına alınacağı konusunda soru işaretleri doğuruyor. Ukrayna’da çatışmaların sürmesi AB’nin yanı başında çok ciddi bir sorunun büyümesi anlamına geliyor. AB’nin Rusya doğal gazına olan bağımlılığı ve Ukrayna’nın transit ülke konumu, enerji tedarikinin de tehlikeye düşeceğini gösteriyor. Bu koşullarda AB, Ukrayna’nın geleceği ve enerji tedariki gibi iki hayati mesele ile karşı karşıya. Bültenimizde bu konulardaki gelişmelere de yer veriyoruz.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.