İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
27 NİSAN-2 MAYIS 2014

YÜKSEK TEMSİLCİ ASHTON SIRBİSTAN’I ZİYARET ETTİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton 28 Nisan’da, katılım müzakerelerine Ocak ayında başlayan Sırbistan’da yeni hükümetin yemin ederek göreve başlamasından bir gün sonra Belgrad’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, yeni Başbakan Aleksandar Vucic ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile bir araya gelen Yüksek Temsilci Ashton, yeni hükümetin AB ile bütünleşme hedefi, reformlar, yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğüne bağlılığından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sırbistan’ın AB yolunda ilerlediğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ashton, temasları kapsamında bir araya geldiği kişilerin tümünün bu hedefe bağlı olduğunu gözlemlediğini ve bunun, sürecin başarılı bir şekilde vakitlice nihayete erdirilmesini garantileyeceğini belirtti.

Sırbistan’ın karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukların büyüklüğünü not ettiğini belirten Ashton, AB ile ilişkilerinden elde edilecek kazanımlardan birinin yatırımcılara, pazarlara ve kurumlara Sırbistan’a yatırım yapmanın şirketler kadar halk için de iyi olacağı yönünde olmasını umduğunu ifade etti. Vucic ile düzenlenen ortak bir basın toplantısında konuşan Ashton, AB’nin, Sırbistan’ı halk için güçlü bir ekonomik yol çizme çabalarında desteklemekte kararlı olduğunu ifade etti.

Ziyareti kapsamında Sırbistan Ulusal Meclisi Sözcüsü Maja Gojkovic ile görüşen ve düzenlenen özel oturumda meclise hitap eden Ashton, konuşmasında Sırbistan’ın her zaman Avrupa’nın bir parçası olduğunu belirtti. Sırbistan’ın bulunduğu bölgedeki diğer devletlere sıkı çalışma ve liderlik ile nelerin kazanabileceği konusunda örnek olabileceğini kaydeden Ashton, AB üyeliğine giden süreçte birtakım zor kararların da verilmesi gerekeceğine işaret etti. Milletvekillerini özden geçirmeleri gereken birçok yeni yasanın ve sayısız tartışma oturumunun beklediğini ifade eden Ashton, kabul edilen yasaların düzgün bir şekilde uygulanıp uygulanmadığının izlenmesi konusunda da kendilerine önemli bir görev düştüğünü kaydetti.

Ashton, Belgrad ile Priştine arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde elde edilen kazanımlara da değindi ve Belgrad’ı AB arabuluculuğundaki diyalogda ciddi zorluklara ve zor kararlara rağmen, gösterdiği cesaret ve siyasi olgunluktan dolayı kutladı. Ashton, Sırbistan’ın diyalogda sergilediği liderlik nedeniyle övgü topladığını ve gerek bölgedeki ülkelere gerekse diğer ülkelere esin kaynağı olduğunu kaydetti.

Sırbistan’ın AB’nin önemli siyasi ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Ashton, komşularla geliştirilmiş ilişkilerin ve işbirliğinin desteklenmesinin Batı Balkanlar’da istikrarın sağlanması bakımından kilit rol oynadığına dikkat çekti. Ashton, Sırbistan’ın kapsayıcı ve etkili bölgesel bağlar kurulmasında daha büyük bir rol oynayabileceğini dile getirirken, Belgrad’ın Bosna-Hersek’teki siyasi çıkmazın aşılması konusunda büyük katkılarda bulunabileceğini ekledi.

Ashton ayrıca, Sırbistan’ın 2015 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) dönem başkanlığını üstlenmesinin, uluslararası toplumun Sırbistan’a olan güveninin açık bir göstergesi olduğunu belirtti.

AB üyelik sürecinin son derece zahmetli bir süreç olduğuna dikkat çeken Ashton, Kosova ile ilişkilerin normalleştirilmesi, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve ekonomik reformlar alanında yapılması gerekenler bulunduğuna dikkat çekti.

Belgrad-Priştine diyaloğunun başarısından söz eden Ashton, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin kapsamlı bir şekilde normalleştirilmesinin katılım sürecinde kilit öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Ashton, ayrıca katılım sürecinin genel hızının hukukun üstünlüğü alanındaki ilerlemeye bağlı olacağını kaydetti.

Ekonomik zorluklar konusunda, ekonomik yönetişim, rekabet gücü, büyüme ve sürekli toparlanmanın odak noktasında yer alması gerektiğini belirten Ashton, ekonomik reformların Sırbistan’ın katılım kriterlerini karşılamasına ve AB ekonomisi ile uyum düzeyinin artmasına yardımcı olmanın yanı sıra, istihdam yaratılmasına ve daha iyi toplumsal ve sosyal koşullara katkıda bulunacağının altını çizdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, 27 Nisan tarihinde Aleksandar Vucic’e bir tebrik mesajı gönderdi. Mesajında Sırbistan halkının Vucic’e ülkenin AB ile bütünleşmesi ve reform süreci konusunda açık bir görev ve büyük bir sorumluluk verdiğini kaydeden Barroso, Vucic’in kararlı kılavuzluğu ışığında Sırbistan’ın iyi işleyen demokratik kurumlar, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve temel hakların korunması alanlarındaki engelleri aşmakta başarılı olacağına inandığını belirtti. Barroso ayrıca, Kosova ile ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde ilerleme kaydedilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle de 5 Mayıs 2014 tarihinde Sırbistan’ı ziyaret edecek.