İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
27 NİSAN-2 MAYIS 2014

Makedonya erken genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidar partisi galibiyeti

27 Nisan tarihinde Makedonya halkı, erken genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandığa gitti. Devlet Seçim Komisyonu’na (SEC) göre genel seçimler, iktidarda bulunan merkez sağ VMRO-DPMNE İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik (VMRO-DPMNE) koalisyonunun galibiyetiyle sonuçlandı. Böylece 2006’dan bu yana Başbakanlık görevini yerine getiren VMRO-DPMNE lideri Nikola Gruevski, dördüncü kez Başbakan olmayı garantiledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ise, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nin (SDSM) adayı Stevo Pendarovski’ye karşı iktidar partisinin adayı Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov da oyların yüzde 55,25’ini alarak, cumhurbaşkanı olarak ikinci dönemini garantiledi.

SEC, genel seçimlerin yüzde 64; cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise yüzde 54,33’lük bir katılım oranı ile gerçekleştiğini açıkladı. Oyların yüzde 99,91’inin sayıldığı Makedonya’da, VMRO-DPMNE oyların yüzde 42,18’ini alırken; SDSM önderliğindeki koalisyonun oy oranı yüzde 24,91; Arnavut Demokratik Bütünleşme Birliği’nin (DUI) oy oranı yüzde 13,48; Arnavutların Demokratik Partisi’nin (DPA) oy oranı ise yüzde 5,83 oldu.

SEC tarafından açıklanan sonuçlar ışığında, 123 sandalyeli parlamentoya VMRO-DPMNE, 61; SDSM, 34; DUI 19; DPA, 7 ve yeni kurulan Makedonya Vatandaşlık Seçeneği Partisi (GROM) ve Milli Demokratik Yeniden Doğuş Partisi (NDR) ise birer milletvekili göndermeye hak kazandı.

İktidar partisi, seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştiğini belirtirken, muhalefette bulunan SDSM, erken genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yolsuzluk ve ciddi boyutta usulsüzlük yapıldığını iddia etti.