Geçtiğimiz haftanın önemli olayları arasında Başbakan Erdoğan’ın 1915 olayları ile ilgili yayınladığı mesaj, 1 Mayıs’ın kutlanması ile ilgili hükümet ve sendikalar arasındaki anlaşmazlık, Almanya Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti, AB’nin 2004 genişlemesinin 10’uncu yıldönümü, AB’nin Türkiye’deki yeni temsilcisi Büyükelçi Manservisi’nin güven mektubunu sunması gibi olaylar yer aldı.
İKV BAŞBAKAN SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN 1915 OLAYLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMASINI DEĞERLENDİRDİ
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajını, vicdani, insani ve siyasi bakımdan önemli bir jest olarak değerlendirmekte, bu yaklaşımın ülkemizin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakere sürecine de olumlu etkileri olacağına inanmaktayız.
UND HEYETİ İKV’Yİ ZİYARET ETTİ
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ve beraberindeki heyet, İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan’ı ziyaret etti.
ALMANYA CUMHURBAŞKANI JOACHIM GAUCK TÜRKİYE’YE RESMİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ
Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachim Gauck 26-29 Nisan 2014 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirdi.
AB TÜRKİYE DELEGASYONU YENİ BAŞKANI MANSERVİSİ, CUMHURBAŞKANI GÜL’E GÜVEN MEKTUBUNU SUNDU
AB Türkiye Delegasyonu yeni başkanı Stefano Manservisi, 28 Nisan 2014 tarihinde Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubunu takdim etti.
FREEDOM HOUSE’A GÖRE SADECE 7 KİŞİDEN BİRİ ÖZGÜR BASININ OLDUĞU BİR ÜLKEDE YAŞIYOR
Uluslararası hükümet dışı kuruluş Freedom House, dünyada basın özgürlüğü raporunu yayınladı. Raporda, dünyada basın özgürlüğünün 10 yıldır en düşük seviyesinde olduğu belirtiliyor. Basın özgürlüğünde geri giden ülkelerin çoğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bulunurken, ABD’de de özgür medya ortamında bozulmalar olduğu tespiti yapılıyor.
VENEDİK KOMİSYONU, ANAYASA MAHKEMESİ’NİN ROLÜNÜN SORGULANMAMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU
Anayasa konularında Avrupa Konseyi’nin (Council of Europe) danışma organı olan Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, 30 Nisan 2014 tarihinde yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’de son günlerde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan “anayasal görevlerini aştığına” yönelik sert eleştirilerden kaygı duyduğunu söyledi.
AB, “DOĞU GENİŞLEMESİNİN” 10’UNCU YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
10 yıl önce 1 Mayıs 2004 tarihinde AB, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Slovenya, Güney Kıbrıs ve Malta’dan oluşan 10 yeni ülkenin Birliğe katılmasıyla birlikte toplam 25 üyeli bir Birlik haline geldi.
AVRUPA KOMİSYONU BAŞKAN ADAYLARI BİR TARTIŞMA PROGRAMINDA BİRARAYA GELDİ
Avrupa Komisyonu Başkan adayları, 28 Nisan 2014 tarihinde ilk defa canlı yayınlanan bir programa birlikte katıldılar ve AB’nin geleceği dâhil olmak üzere farklı konulardaki bakış açılarını dile getirdiler.
AVRUPA KOMİSYONU VE AVRUPA MERKEZ BANKASI AB’DE MALİ BÜTÜNLEŞME ÜZERİNE RAPORLARI YAYIMLANDI
28 Nisan 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından yayımlanan raporlar, son yıllarda kaydedilen ilerlemelere rağmen AB ve Avro Alanı’nda finansal bölünmüşlüğün halen yüksek düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.
YÜKSEK TEMSİLCİ ASHTON SIRBİSTAN’I ZİYARET ETTİ
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton 28 Nisan’da, katılım müzakerelerine Ocak ayında başlayan Sırbistan’da yeni hükümetin yemin ederek göreve başlamasından bir gün sonra Belgrad’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
ABAD HUKUK SÖZCÜSÜ DİL ŞARTI’NI AB HUKUKUNA AYKIRI BULDU
AB’nin en yüksek yargı organı olan AB Adalet Divanı’nda (ABAD) “aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelecekleri” ilgilendiren önemli bir gelişme kaydedildi. ABAD Hukuk Sözcüsü Paolo Mengozzi hazırladığı raporda, Almanya’nın aile birleşiminde öne sürdüğü “Almanca bilme“ şartını AB hukukuna aykırı buldu.
GÜNDEMDEN KISA KISA...