Bu hafta, İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) ve Avrupa Birliği’nin (AB) gündeminde 9 Mayıs Avrupa Günü kutlamaları yer alırken, AB’nin gündemindeki önemli gelişmeler arasında; 22’nci AB-Japonya Zirvesi, AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi toplantısı ile Ukrayna krizine ilişkin gelişmeler yer aldı.
9 Mayıs Avrupa Günü’ne ilişkin bir açıklama yapan İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, açıklamasında, Türkiye’nin AB vizyonunu ve AB müzakere sürecini değerlendidi. İKV Başkanı Vardan açıklamasında, Türkiye’nin AB üyeliğinin bütün dünya ülkeleri için bir esin kaynağı olacağını ifade ederek, Türkiye’nin Avrupa Günlerini AB’nin geleceğini şekillendiren, hisseden ve hissettiren bir ülke olarak kutlamasını temenni ettiğini belirtti.
Öte yandan, Türkiye ve AB’nin gündeminde ise 124’üncüsü düzenlenen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanlığı’na yeni atanan Stefano Manservisi’nin, Türkiye-AB ilişkileri konusundaki değerlendirmeleri önemli yer tuttu.
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Yüksek Temsilci ve Komisyon Başkan Yardımcısı Catherine Ashton AB genelinde de büyük etkinliklerle kutlanan Avrupa Günü’nün anlam ve önemini belirten açıklamalar yaptılar. Açıklamalarında, mevcut anlaşmazlıkların çözülmesi ve AB’nin ortak geleceğinin en iyi şekilde şekillendirilmesi için pozitif bir gündem yaratılmasının önemine değinen liderler, AB’nin sahip olduğu değerleri ve ilkeleri diğer ülkelere yaymaya yönelik desteğini devam ettireceğini belirttiler.
Türkiye-AB ilişkileri kapsamında yaşanan gelişmelerin başında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, geçtiğimiz hafta, 47 üye ülkenin Dışişleri Bakanları ile birlikte katıldığı 124’üncü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı yer aldı. Toplantının önemli gündem maddeleri arasında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi konuların yanı sıra, Ukrayna’daki son gelişmeler, “Avrupa’da kriz” temalı rapor ve Avrupa’nın yakın komşularıyla olan ilişkilerin geliştirilmesi konuları yer aldı.
Türkiye-AB ilişkileri kapsamındaki bir diğer gelişme ise AB Türkiye Delegasyonu Başkanlığı’na yeni atanan Stefano Manservisi’nin, geçtiğimiz hafta bir gazete ile yaptığı mülakat oldu. Manservisi mülakatta, Türkiye-AB ilişkileri konusunda yapıcı değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye ile yeni bir başlangıç yapmak için AB ’den tam yetki aldığını ve sorunları aşmak için her iki tarafın birbirini suçlamak yerine, beraber çalışmayı sürdürmesi gerektiğini ifade etti.
AB’de yaşanan gelişmeler arasında ise 6 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi toplantısı yer aldı. Banka kurtarma ve çözümleme mekanizmasına ilişkin bütünleştirilmiş kuralların kabul edildiği toplantının diğer önemli gündem maddelerini ise üye ülkelerin makroekonomik dengesizliklerine ilişkin raporları ile vize talep edilen üçüncü ülkeler listesindeki değişiklikler oluşturdu.
Öte yandan, 7 Mayıs 2014 tarihinde ise AB-Japonya Zirvesi’nin 22’ncisi düzenlendi. Zirve’de, ekonomik ve siyasi ortaklık, komşuluk politikası ve Ukrayna’daki mevcut krizin yanı sıra güçlendirilmiş güvenlik ortaklığı ile bazı önemli küresel sorunları ele alan liderler taraflar arasındaki siyasi, küresel ve sektörel işbirliğini artıracak Stratejik Ortaklık Anlaşması’na olan bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiler.
Geçtiğimiz hafta yaşanan bir diğer gelişme ise G7 ülkelerinin enerji bakanlarının toplantısı oldu. 5-6 Mayıs 2014 tarihlerinde Roma’da bir araya gelen G7 ülkelerinin enerji bakanları, Avrupa Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi ile ortak enerji bildirisi yayımladı.
Öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle, 5 Mayıs 2014 tarihinde Sırbistan’a, 6 Mayıs 2014 tarihinde ise Kosova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Her iki ülkedeki temaslarında da üst düzey görüşmeler gerçekleştiren Füle, Sırbistan ve Kosova’nın AB ile bütünleşme sürecindeki durumu değerlendirdi ve AB yolunda ilerleme kaydetmeleri için yapmaları gerekenlere dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta, Avrupa Komisyonu, rekabet kurallarının etkin uygulanmasının AB çapında büyüme ve rekabetçiliğin artmasına yardımcı olduğunu ortaya koyan 2013 yılı rekabet politikası raporunu yayımladı.
Geçtiğimiz hafta, Ukrayna’da derinleşen kriz, Batı ve Rusya ilişkilerindeki mesafeyi daha da artırdı. Bazı uzmanlar tarafından “yeni bir soğuk savaşın” ya da “yeni bir soğuk rekabetin” başladığı yönünde yorumlara neden olan Ukrayna krizinde son bir haftada birçok gelişme yaşandı.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.