Belçika, Finlandiya, İtalya, Macaristan, Lüksemburg, Polonya, İspanya, İsveç ve İsviçre tarafından kurulan Avrupa Barış Enstitüsü’nün (European Institute of Peace-EIP) resmi tanıtımı 12 Mayıs 2014 gerçekleştirildi. Enstitü’nün kurulması fikri 2010 yılında İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları tarafından telaffuz edilmişti. 5 Mayıs 2014 tarihinde ise, İtalya ve İsveç vatandaşı diplomat Staffan de Mistura Yürütme Kurulu Başkanı olarak atandı.
EIP, 1984 yılında kurulan ABD Barış Enstitüsü (United States Institute of Peace) doğrultusunda tasarlandı. 9 Avrupa ülkesinin öncülüğünde bağımsız bir vakıf olarak kurulan EIP, krizlerin önlenmesi, yönetilmesi ve çözümlenmesi için AB kurumları ile yakın işbirliği içerisinde çalışacak. Yıllık bütçesi 3 milyon avro olarak belirlenen Brüksel merkezli EIP, kurucu ülkeler tarafından fonlanacak. EIP’i kuran 9 Avrupalı devlet tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’daki son durumun Avrupa’nın barışın tesisi için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ortaya koyduğu ifade edildi.
EIP Yürütme Kurulu Başkanı Staffan de Mistura, EIP’in arabuluculuk ve devletler ve diğer aktörlerle gayri resmi diyalog aracılığıyla Avrupa’nın ve AB’nin küresel barış ajandasını tamamlayıcı bir rol oynamayı hedeflediğini kaydetti. EIP, arabuluculuk, diyalog ve kriz müdahale alanında operasyonel bir merkez görevi görecek.