G7 ÜLKELERİNİN LİDERLERİ BRÜKSEL’DE BİR ARAYA GELDİ
G7 Zirve Toplantısı ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere’nin liderleri ile AB adında Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ile Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun katılımlarıyla 4-5 Haziran 2014 tarihlerinde Brüksel’de düzenlendi. Hatırlanacağı üzere 24 Mart 2014 tarihinde Lahey’de düzenlenen bir önceki G7 Zirve toplantısında Soçi’de yapılması öngörülen 4-5 Haziran tarihilerindeki G8 Zirvesi yerine, Ukrayna politikası nedeniyle Rusya’ya olan tepkilerinden dolayı Brüksel’de bir araya geleceklerini açıklamışlardır.
Zirve toplantısında Ukrayna’daki son durum, Rusya’ya yeni yaptırımlar, diğer dış politika meseleleri, küresel ekonomi, enerji, iklim değişikliği ve kalkınma konuları ele alındı.
Ukrayna ile ilgili olarak G7 ülkeleri Rusya’dan, Ukrayna’da 25 Mayıs 2014 tarihinde yapılan ve Petro Poroşenko’nun kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucunu tanımasını, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerin geri çekilme işlemini tamamlamasını, Ukrayna’ya silah akışını ve militanların girişini durdurmasını, silahlı isyancılar üzerindeki etkisini kullanıp bu kişilerin şiddetten vazgeçip silah bırakmalarını sağlamasını talep etti. Bilindiği gibi Kırım’ın Rusya’ya katılmasının ardından ABD ve AB bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Ancak bu yaptırımlar genelde bazı Rus yetkililere seyahat yasağı uygulanması ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ile sınırlıydı.
Liderlerin Ukrayna meselesi dışında ele aldıkları bir diğer konu küresel büyümeye ilişkin tahminlerin iyileşmesine rağmen işsizlik gibi önemli sorunların üzerinden gelinmesi için yapılacak çalışmalardı. Bu çerçevede yapısal reformların ve sağlam finansal kurumların oluşturulması gibi mali reformların tamamlanması yönünde çağrıda bulundular.
Enerji alanında daha rekabetçi, çeşitlendirilmiş, dayanıklı ve düşük karbon enerji sisteminin oluşturulabilmesi için hep birlikte ve ulusal düzeyde ayrı çalışmalar yapılmasının gerektiği belirtildi. G7 ülkelerinin liderleri çeşitlendirilmiş enerji rotaları ve kaynaklarına, enerji altyapısının iyileştirilmesine, yerli kaynakların geliştirilmesine ve enerji verimliliğine odaklanırken sera gaz salınımlarını da düşürmeye çalışacaklar. Bunun bir diğer önemli ayağı olarak temiz enerjiler öne çıkıyor.
Liderlerin kalkınma ajandasında ise anne, yeni doğan ve çocuk sağlığına ilişkin Muskoka girişimi, aşılama ve bağışıklık kazandırmaya ilişkin GAVI işbirliği, Gıda Güvenliği ve Beslenme İçin Yeni İttifak, Deauville Ortaklığı, vergi kaçakçılığı ve yasadışı finansal işlemler yer alıyordu. Liderler ayrıca 2015 sonrası için Milenyum Kalkınma Hedeflerinin yerine getirilmesi için yapılması gerekenleri de görüştüler. Bilindiği Üzere Milenyum Kalkınma Hedefleri temel olarak aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, kalkınmanın desteklenmesini, iklim değişikliği dâhil sürdürülebilir kalkınmanın çevresel, iktisadi ve sosyal boyutlarını içeriyor.