İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
1-7 HAZİRAN 2014

TÜRKİYE, HORIZON 2020 PROGRAMI’NA KATILDI

4 ve 5 Haziran 2014 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Horizon 2020 Ulusal Açılış Programı’nda, Türkiye’deki araştırmacılara, şirketlere ve araştırma kuruluşlarına ortaklık statüsü sağlayan katılım anlaşması imzalandı. Horizon 2020 Ulusal Açılış Programı’na, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AB Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Avrupa Komisyonu’nun Araştırma ve Yenilikçilik Genel Direktörü Robert Jan Smits ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi katıldı.

Türkiye’deki araştırmacılara, şirketlere ve araştırma kuruluşlarına ortaklık statüsü sağlayan katılım anlaşması, Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilikçilik Genel Müdürü Robert-Jan Smits ile AB Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel tarafından imzalandı. Türkiye böylelikle, İzlanda ve Norveç’ten sonra AB üyesi olmadan Programa katılan üçüncü ülke oldu. Türkiye’nin bu Programa katılmak için toplamda 450 milyon avro değerinde bir katkı sağlayacağı açıklandı. Buna karşın, Türkiye’nin araştırmacıları, şirketleri ve araştırma kurumları, AB üye ülkeleriyle eşit koşularda yaklaşık 80 milyar avro bütçeli programa katılarak Horizon 2020 fonlarından yaralanabilecekler.

Avrupa Komisyonu; AB Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde düzenlenen iki günlük etkinlikte, Avrupa Komisyonu’nun yetkilileri tarafından Horizon 2020 Programı’nın amaçları, ana hatlarıyla içeriği, katılım kuralları ve programın işleyişi ile değerlendirme süreçleri hakkında kapsamlı bilgiler sunuldu. Bunların yanı sıra, etkinlik boyunca, Türkiye’deki akademi ve sanayi temsilcileri, Yedinci Çerçeve Programı altında edindikleri proje deneyimlerini katılımcılar ile paylaştılar.

Horizon 2020 Programı kapsamında, bilimsel buluşların yenilikçi ürünlere ve hizmetlere dönüştürülmesine önem verildiği gözlemleniyor. Ayrıca, bu yeni Program kapsamında desteklenecek araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin ve projelerin sanayilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla pazara dönük nitelikte olmalarına daha fazla özen gösteriliyor. Yedinci Çerçeve Programı’nda olduğu gibi, bu yeni programda da, KOBİ’lerin proje sunmaları için daha çok teşvik mekanizmaları geliştirildiği belirtiliyor.

Tüm etkinlik boyunca yapılan sunumlarda, Horizon 2020 Programı’na ilişkin Aralık 2013’te açılan ilk çağrılar ve yakın zamanda açılacak olan çağrılar hakkında da kısaca bilgiler verildi. Türkiye’nin önceki AB Programları’nda gösterdiği performanslara dayanarak, Türkiye’nin özellikle gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, iklim değişikliği gibi alanlarda daha başarılı olması bekleniyor. Ayrıca Türkiye’nin Marie-Sklodowska Curie Eylemleri ile Yeni ve Gelişen Teknolojiler girişimlerinden de önemli ölçüde faydalanabileceği düşünülüyor. Horizon 2020 Programı’nın, Türkiye’deki KOBİ’ler için de ayrıca önemli fırsatlar sunduğu belirtiliyor.

Horizon 2020 Programı’na ilişkin daha kapsamlı bilgiye Avrupa Komisyonu’nun

 http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/ internet adresinden ulaşılabilir.