14’ÜNCÜ YEŞİL HAFTA KONFERANSI BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Avrupa Komisyonu’nun her yıl düzenlediği ve AB’nin en büyük çevre konferansı olan “Yeşil Hafta” (Green Week) 3-5 Haziran 2014 tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirildi. Yaklaşık 3000’den fazla ziyaretçiyi konuk eden konferansın bu yılki teması, kaynak verimliliği ile atık yönetimi olarak belirlendi.
Konferans, AB üye ülkelerdeki en iyi uygulamaların tanıtılması ve böylece mevcut yasal düzeyde yaşanan farklı uygulamaların aşılmasına yardımcı olabilecek seçeneklerin geliştirilmesi açısından önemli bulunuyor. Konferans sırasında yaklaşık 40’a yakın oturumda atık yönetiminin farklı boyutları ele alındı.
Konferansın açış konuşmasında Avrupa Komisyonu’nun Çevreden Sorumlu Üyesi Janez Potocnik, her yıl Almanya yüzölçümü büyüklüğünde küresel nüfus artışının yakalandığını ve 2045 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 9 milyar seviyesine çıkacağını belirterek, 2050 yılında bu sonuçlara bağlı olarak özellikle gıda üzerindeki talebin bugünkünden yüzde 70 oranında fazla olacağını kaydetti. Ekosistem üzerindeki etkinin de giderek arttığını belirten Potocnik, mevcut süreçte kişisel davranışların ve yönetim şeklinin bir an önce değiştirilmesini AB’nin öncelikleri arasında gösterdi. Ancak kısa vadede özellikle kişisel tüketim davranışlarının değişmeyeceğini sözlerine ekleyerek, bu noktada ulusal düzeyde yasal zeminin kuvvetlendirilmesinin yanında hükümetlerin oluşturacağı yeni yönetim anlayışlarının, değişimde belirleyici etken olacağını vurguladı.
Konferansta en fazla tekrarlanan konu ise atık yönetiminin ekonomik değeri üzerine gerçekleşti. AB’de hemen hemen her politika alanında oluşturulması planlanan yeni iş imkânlarının yaratılmasının bir diğer ayağı olarak, atıkların tekrar kullanıma kazandırılmasını sağlayacak teknolojik alt yapıların geliştirilmesi önemli bir seçenek olarak gösterildi. Ulusal çözümlerle beraber uluslararası işbirliklerinin ve AB olarak anlaşma metinlerine olan bağlılığın sürdürülmesi de önemle vurgulandı.
Avrupa’dan ünlü isimlerin, aktivistlerin, araştırmacıların, siyasi liderlerin ve film yapımcılarının buluşmasını sağlayan ve bu yıl ilk kez düzenlenen “Yeni Çevrecilik” (New Environmentalism) etkinliği de konferansta dikkat çekti. Etkinliğin düzenlenmesinin amacı, mevcut iş dünyası ve yatırım seçeneklerinin, bazı çevreci yaklaşımlar tarafından hoş karşılanmaması gerekçesiyle, farklı fikirlerin bir araya getirilmesi olarak gösterildi. Etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmasında Potocnik; çevre lobiciliği, kampanya ve protesto hakları dışında, Avrupa’da eski çevrecilik anlayışından ziyade iş dünyasının, hükümetlerin ve vatandaşın desteğiyle oluşturulacak yeni çevrecilik yönetiminin teminine odaklanılması gerektiğini belirtti.
Konferans, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamalarıyla sona erdi.