Litvanya 1 Ocak 2015’te Avro’ya geçmeye hazır
1996 yılından itibaren Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve AB’ye üye olan ülkelerin Avro’ya dâhil olmaları için gerekli üyelik kriterlerinin analizinin yapıldığı Yakınsama Raporu’nun sonuncusu 4 Haziran 2014 tarihinde açıklandı. Raporda, yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Litvanya’nın Avro Bölgesi’ne geçmesi için yerine getirmesi gereken tüm koşulları karşıladığı ve 1 Ocak 2015 tarihinde Avro’ya geçebileceği açıklandı.
Avro’ya dâhil olmak için en temel makro-ekonomik kriterler; söz konusu ülkede uzun vadeli faiz oranlarının istikrarlı konumu, enflasyonun düşük olması, döviz kuru istikrarı ve ulusal ekonomik politikaların AB’ye uyumu olarak sıralanıyor. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, 2009’da yaşanan büyük resesyonun ardından Litvanya’nın, makro-ekonomik çalışmalara yönelik önlemleri başarıyla yerine getirdiği ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Litvanya için, 1995 yılında kaydedilen yüzde 35 GSYİH oranının 2015 yılında AB ortalamasının yüzde 78’ine çıkmasını öngördüklerini kaydetti. Reh ayrıca Ekonomik ve Parasal Birlik’in bu tür genişlemelerle daha da güçlendiğini ve Avro’nun daha etkili konuma geçtiğini belirtti. AB’nin istatistik kurumu Eurostat verilerine göre, 2008 yılında ülkedeki enflasyon oranı 11,2 iken, 2009 yılında 4,2 ve 2013 yılında 1,3 seviyesine gerilediği gösteriliyor.
Litvanya ile birlikte Avro Alanı’na katılan ülke sayısı 19’a ulaşacak. Ülkenin Avro’ya dâhil edilmesinin Haziran sonunda yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde gündeme alınmasının ardından, Avrupa Parlamentosu’nun görüşüne açılarak resmi onay sürecinin başlaması bekleniyor. Litvanya dışında Avro Alanı’na dâhil olan ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Estonya, GKRY, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan iken; sadece İngiltere ve Danimarka Maastricht Antlaşması’nda bulunan ayrıcalık maddesi gereği Avro’ya dâhil olmayan iki AB üye ülke konumunda. Geriye kalan 8 üye ülke için temel kriterlerin karşılanmadığı da rapordaki bilgiler arasında.