Kosova’da 8 Haziran 2014 tarihinde gerçekleşen erken genel seçimler Başbakan Hashim Thaçi liderliğindeki Kosova Demokratik Partisi’nin (PDK) galibiyetiyle sonuçlandı. Ancak, katılım oranı 2010 yılında gerçekleştirilen genel seçimlere kıyasla düşük kalarak ülke genelinde yüzde 43,2 oranında kaydedildi. Merkez Seçim Komisyonu (CEC), Sırpların yoğun olarak yaşadığı Kosova’nın kuzeyinde katılım oranının ülke ortalamasının oldukça altında seyrettiğini açıkladı.
CEC tarafından açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Thaçi liderliğindeki PDK oyların yüzde 31,24’ünü alarak seçimleri önde tamamladı. PDK’yı, yüzde 26,11’lik oy oranı ile Priştine Eski Belediye Başkanı Isa Mustafa liderliğindeki Kosova Demokratik Ligi (LDK) takip etti. Oyların 13,73’ünü alan Vetëvendosje Hareketi üçüncü sırada yer alırken, Kosova’nın Geleceği İttifakı ise 9,65’luk oy oranı ile dördüncü oldu.
Nisan 2013’te AB arabuluculuğunda yürütülen Belgrad-Priştine diyaloğu kapsamında Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik varılan anlaşmanın ardından gerçekleşen ilk genel seçimler olma özelliğini taşıyan 8 Haziran seçimlerinde, Belgrad, Kosova’da yaşayan Sırplara genel seçimleri boykot ememe ve oy kullanma çağrısında bulundu. 1990’lı yılların sonlarında Kosova’daki savaşın sona ermesinden bu yana Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırplar ilk kez Priştine kurumları tarafından düzenlenen seçimlerde oy kullandı. Etnik Sırplar için seçimlerden önce bir ‘Srpska’ Listesi oluşturuldu. CEC’e göre, Kosovalı Sırpları temsil eden Srpska Listesi, oyların yüzde 2,91’ini aldı.
Erken genel seçimler, Kosova’da etnik Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey illerinin Kosova kurumlarına entegre edilmesi bakımından kilit önem taşımakla birlikte, Belgrad’ın AB yolundaki ilerlemesi açısından da büyük önem arz ediyor. Seçim sonuçları aynı zamanda Kosova’nın AB yolundaki ilerlemesi bakımından da dönüm noktası niteliğinde olacak. AB tarafından seçimlerden önce yapılan açıklamada, AB’nin Kosova ve göreve gelecek yeni hükümet ile yakın ilişkilerini sürdürmeyi beklediği kaydedildi.
Altı yıldır iktidarda olan Hashim Thaçi, böylece Başbakan olarak üçüncü dönemini garantilemiş oldu. Thaçi ülkede bazı kesimler tarafından yaygın yolsuzluk, fakirlik ve işsizlikten sorumlu tutuluyor.
Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından 9 Haziran 2014 tarihinde yapılan açıklamada, seçimlerin Kosova’da demokrasinin pekiştirilmesi alanında atılmış önemli bir adım olduğu kaydedildi. Seçimlerde görev alan AB Gözetim Misyonu’nun (EOM) seçimlerin düzgün bir şekilde gerçekleştirildiğine dair değerlendirmesinin not edildiği belirtildi. AB’nin, hükümetin en yakın zamanda kurulmasını umduğu kaydedilen açıklamada, yeni hükümetin ele alması beklenen en önemli zorluklar ise ekonomik reformlar, hukukun üstünlüğünün ilerletilmesi ve Nisan 2013’te Belgrad ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik varılan anlaşmanın uygulanması olarak sıralandı. Açıklamada son olarak, AB’nin Kosova’nın AB perspektifine bağlılığını sürdürdüğü ve Kosova’nın bu alandaki çabalarını desteklemeye devam edeceği vurgulandı.