İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AMB, AVRONUN KULLANIM ORANINDAKİ YAVAŞ İYİLEŞMEYE İŞARET EDİYOR

AMB tarafından 16 Temmuz 2014 tarihli avronun uluslararası piyasadaki kullanımına ilişkin bir rapor yayımlandı.
AMB, AVRONUN KULLANIM ORANINDAKİ YAVAŞ İYİLEŞMEYE İŞARET EDİYOR

AMB tarafından 16 Temmuz 2014 tarihli avronun uluslararası piyasadaki kullanımına ilişkin bir rapor (The International Role of the Euro) yayımlandı. Rapora göre, Avro Alanı’nın yabancı yatırımları bir önceki yıla göre daha fazla çektiği ancak döviz rezervlerindeki pay ile finansman para birimi olarak avronun payının az oranda gerilediği belirtiliyor.

Rapordaki olumlu açıklamalardan biri, Avro Alanı’na yönelik pazarın geliştirilmesine yönelik çabaların 2013 yılında olumlu seyirde devam ettiği açıklanıyor. Özellikle portföy yatırımlar için yabancı talep oranı, 2008 yılında ortaya çıkan mali krizden beri en yüksek seviyeyi yakalayarak Avro Alanı, GSYİH’nin 2013 yılında yüzde 3,7’sini oluşturduğu açıklamasında bulunuluyor. Bu oran 2012 yılında yüzde 3 olarak açıklanmıştı. Bu türden sermaye girişlerinin Avro Alanı makroekonomik temelli iyileşme çabalarını içeren iç ve dış faktörlerin yansıması olduğu tahmin ediliyor.

Avro kullanımının düştüğü yerlerin daha çok diğer pazar segmentlerinde gözlemlendiği ileri sürülüyor. Küresel döviz rezervlerinde avronun payı, 2013 yılında yüzde 0,9 oranında düşüşe sahne olurken, aynı şekilde uluslararası borç piyasalarına ilişkin olarak, uluslararası finansman para birimi olarak avronun payı yüzde 1,4 oranında bir gerilemeye işaret ettiği açıklanıyor. Raporda bu gelişmelerin çeşitli faktörler sonucu oluşabileceği ve özellikle borç krizinin Avro Alanı’nda yarattığı kalıcı etkiler ile küresel para sistemlerindeki kaymalar sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.

Banknotlara olan yabancı talebin üç yıl üst üste arttığı bilgisine yer verilen raporda, ayrıca borç krizlerinin Merkez, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine büyük etki yaratmadığı açıklamalarına yer veriliyor.

Avronun uluslararası kullanımına yönelik yabancı yatırımların rolünü analiz eden kısımlar, raporun olumlu notlarını yansıtıyor. Düşük kalan yabancı yatırımların ise kısa sürede AMB’nin hükümet tahvili alımı programı olan OMT Programı’nın (Outright Moneraty Transaction) açıklanmasının ardından yavaş yavaş etkisini yitirdiği açıklaması getiriliyor. Öte yandan, küresel döviz piyasalarında varlıkların çeşitlendirilmesinin mekanik olmadığı ve bunun bazı faktöre bağlı olduğu ifade ediliyor. Bu faktörler başta rezerv varlıklar arasında ikame edilebilirlik ve faiz oranlarındaki değişim ile aynı zamanda özel sektör yatırımcılarının reaksiyonları olarak tanımlanıyor. 

Diğer Yazılar