İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
20-31 TEMMUZ 2014

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Temmuz ayının son günlerinde, İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) gündeminde, İKV heyetinin Ankara’da gerçekleştirmiş olduğu üst düzey ziyaretler yer aldı. İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan başkanlığındaki İKV heyeti, 22 Temmuz 2014 tarihinde, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ardından, sırasıyla; Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TESK Genel Başkanı ve Türkiye–Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı Bendevi Palandöken ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile bir araya geldi. İKV heyeti aynı gün, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu onuruna verilen iftar programına katıldı.

Son iki haftanın Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde öne çıkan başlıklar ise; AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun İtalya’ya gerçekleştirdiği ziyaret ile Erzurum’da düzenlenen 30’uncu Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısı oldu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, 21 Temmuz 2014 tarihinde İtalya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, Türkiye’nin AB sürecinin hızlandırılması ve bazı fasılların müzakerelere açılması konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. İtalya’da bir dizi temasta bulunan AB Bakanı Çavuşoğlu’nun ziyareti, AB Dönem Başkanlığı’nı Yunanistan’dan yeni devralan İtalya’nın Başkanlık öncelikleri arasında, “genişleme ve Türkiye-AB müzakere sürecinin yeninden canlandırılması” konularının yer alması nedeniyle önem arz ediyor.

30’uncu RİG toplantısı, 23 Temmuz 2014 tarihinde Erzurum’da, İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Afif Demirkıran ve Başbakanlık Müşteşar Yardımcısı İbrahim Kalın’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Hükümetin demokratikleşme ve siyasi reform sürecine olan bağlılığını koruduğuna işaret edilen toplantıda, Türkiye’nin son yıllarda özellikle “Yargı ve Temel Haklar” ve “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” fasıllarında kaydettiği gelişmeler görüşüldü ve gerçekleştirilmesi öngörülen reformların uluslararası ve ulusal kamuoyuna daha iyi aktarabilmesi için, RİG Üyesi Bakanlıklar tarafından bir strateji geliştirilmesi kararlaştırıldı.

Geçtiğimiz iki hafta AB’nin gündeminde yer alan önemli başlıklar ise; AB Dışişleri Konseyi ve AB Konseyi toplantıları; AB’nin geleceğine yönelik son kamuoyu yoklaması; Ufuk 2020 (Horizon 2020) kapsamındaki “Yeniliğe Hızlı Erişim” pilot projesine ilişkin detaylar; Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası (AYB) tarafından KOBİ’lere 21 milyar avroluk fon aktarımını öngören anlaşma ve “sanayi rönesansı” olarak adlandırılan stratejiye dair açıklanan taslak belge oldu.

AB Dışişleri Bakanları, 22 Temmuz 2014 tarihinde Brüksel’de bir araya geldi. Toplantının acil gündem maddesini Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Ukrayna’da Rus ayrılıkçıların elinde bulunan bir bölgede düşürülmesi ve Gazze oluşturdu. Uçağın düşürülmesine ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma başlatılması çağrısında bulunan AB Dışişleri Bakanları, Gazze krizi konusunda da giderek artan can kaybını şiddetle kınarken, şiddetin bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundular.

31 Temmuz 2014 tarihinde toplanan AB Konseyi ise, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki durumu dengesizleştirmeye yönelik eylemleri nedeniyle Moskova’ya yönelik yeni yaptırım kararı aldı. 1 Ağustos 2014 itibarıyla yürürlüğe giren yaptırımlar, Rusya’nın finans ve savunma sektörünü hedef alıyor. Bunun yanı sıra, 30 Temmuz 2014 tarihinde bir araya gelen G-7 liderleri, benzer şekilde, Ukrayna’daki durumu tırmandırmayı sürdürmesi halinde, Moskova’ya yönelik yeni yaptırımları gündeme alacaklarını açıkladı.

Son iki haftanın AB gündeminde yer bulan önemli başlıklardan bir diğeri ise, AB’nin geleceğine yönelik olarak yapılan son kamuoyu yoklamasının sonuçları oldu. 25 Temmuz 2014 tarihinde açıklanan Eurobarometer sonuçlara göre, Avrupa seçimlerinin ardından AB’nin geleceğine yönelik yorumlarda daha iyimser bir tablo ortaya çıktığı görülüyor.

Temmuz ayının son haftalarının dikkat çekici başlıklarından bir diğerini Avrupa Komisyonu tarafından 22 Temmuz 2014 tarihinde açıklanan AB’nin yeni araştırma destek programı Ufuk 2020 (Horizon 2020) kapsamında öngörülen “Yeniliğe Hızlı Erişim” (Fast Track to Innovation) pilot projesine ilişkin detaylar oluşturdu. Avrupa Komisyonu, “Yeniliğe Hızlı Erişim” projesi ile yenilikçi şirketlere, fikirlerini pazara daha kolay taşıyabilmeleri için destek sağlamayı, sektörler arası işbirliğinin teşvik etmeyi ve bu sayede AB’nin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu ve AYB arasında 22 Temmuz 2014 tarihinde varılan anlaşma ile KOBİ’lere 21 milyar avroluk fon aktarımı sağlanması, Temmuz ayının son haftasının bir diğer gündem maddesini oluşturdu. AB düzeyinde 330 binin üzerinde KOBİ’nin yararlanmasının beklendiği fon sayesinde, AB ekonomisinde önemli bir paya sahip olan KOBİ’lerin istihdam oranlarına katkı sağlaması hedefleniyor.

Son olarak, geçtiğimiz haftalarda AB gündeminde yer bulan dikkat çekici bir diğer başlık, 21 Temmuz 2014 tarihinde Milano’da düzenlenen AB Sanayi Bakanlarının gayrı resmi toplantısında açıklanan ve kamuoyunda “sanayi rönesansı” olarak bilinen stratejiye ilişkin hazırlanan taslak belgenin ana hatları oldu. AB’yi yeniden sanayileştirme amacıyla sunulan sanayi rönesansına ilişkin yol haritasının, 2015 yılının başında kamuoyu ile paylaşılması öngörülüyor.

Değerli okuyucularımız;

AB Kurumları’nın Ağustos ayı içinde resmi tatile girecek olması sebebiyle, bir sonraki İKV E-Bültenimizi Eylül ayı içerisinde sizlerle paylaşacağız.

Tüm okuyucularımızın iyi bir yaz geçirmelerini dileriz.