AB DIŞİŞLERİ KONSEYİ, UKRAYNA VE GAZZE GÜNDEMİYLE TOPLANDI
22 Temmuz 2014 tarihinde Brüksel’de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanlarının gündeminde; 17 Temmuz 2014 tarihinde Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Ukrayna’da Rus ayrılıkçıların elinde bulunan bir bölgede düşürülmesi ve Gazze krizi yer aldı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplardan bölgeye kesintisiz erişimin sağlanmasına izin verilmesi talebinde bulundu ve uçağın düşürülmesine ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma başlatılması çağrısı yaptı. Gazze krizi konusunda ise, giderek artan can kaybını şiddetle kınadıklarını ifade eden AB Dışişleri Bakanları, şiddetin bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundular.
Ukrayna’daki son durum ve Malezya Havayolları uçağının düşürülmesi
AB Dışişleri Konseyi, Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk şehrinde düşürülmesinin ardından, ayrılıkçı gruplara, yaşamını yitirenlerin kimliklerinin belirlenmesi ve 300’e yakın cesedin kaldırılması için bölgeye bir an önce kesintisiz ve güvenli erişimin sağlanması yönünde çağrıda bulundu. Konsey kararlarında, uluslararası sivil havacılık ilkelerine uygun, eksiksiz, şeffaf ve bağımsız bir uluslararası soruşturma başlatılması çağrısının desteklendiği ifade edildi. AB Dışişleri Konseyi, bu kapsamda, Rusya’ya bölgedeki yasadışı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanması yönünde çağrıda bulundu.
AB Dışişleri Konseyi toplantısının ardından açıklamada bulunan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Malezya Havayolları’na ait uçakta yaşamını yitirenlerin ailelerine ve yakınlarına taziye dileklerini iletirken, uçağın düşürülmesinde doğrudan veya dolaylı sorumluluğu bulunanların sorumlu tutulması ve adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.
AB Dışişleri Bakanları, 16 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleşen AB Liderler Zirvesi’nde Rusya’ya yönelik kararlaştırılan yaptırımların hazırlıklarını hızlandırma kararı aldı. Buna bağlı olarak, AB Dışişleri Konseyi toplantısında, Ukrayna’da istikrarın bozulmasında rol oynayan kişilere yönelik kısıtlayıcı önlemlerin genişletilmesi öngörülüyor. Konsey, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Dış İlişkiler Servisi’ni, olası önlemlere ilişkin hazırlık çalışmalarını tamamlamak ve enerji sektörü başta olmak üzere, çift kullanımlı mallar ve hassas teknolojiler alanlarına ilişkin eylem planları sunmakla görevlendirdi.
Gazze krizi
AB Dışişleri Bakanları, İsrail ordusunun Gazze’deki kara harekâtı sürerken, İsrail, Hamas ve Filistinli diğer silahlı gruplara bir an önce ateşkes yapmaları çağrısında bulundu. AB Dışişleri Konseyi’nde kabul edilen karar metninde, AB’nin, Gazze’de şiddetin tırmanmasından duyduğu derin endişe dile getirildi ve çatışmaların bir an önce sonlandırılarak, Kasım 2012’de alınan ateşkes kararına uyulması çağrısında bulunuldu. Mısır başta olmak üzere, bölgedeki bazı ülkelerin bu yöndeki çabalarının memnuniyetle karşılandığı ve AB’nin ateşkes sağlanması yönündeki çabalara gereken desteği vermeye hazır olduğu ifade edildi.
Karar metninde, Hamas’ın İsrail’e yönelik roket saldırıları da kınandı. Metinde, aynı zamanda Gazze’de sürdürdüğü operasyon nedeniyle, aralarında birçok kadın ve çocuğun bulunduğu yüzlerce sivilin can kaybına sebep olan İsrail’in de kınandığı kaydedildi. Kararda, İsrail’in kendisine yönelik bir saldırıya karşı meşru müdafaa hakkının tanındığı belirtilirken, İsrail’in sürdürdüğü askeri harekâtının orantılı ve uluslararası insani hukuka uygun olması gerektiği vurgulandı. Sivillerin her zaman korunması gerektiğine dikkat çekilen karar metninde, İsrail’in Şuccaciye’ye yönelik harekâtının insani maliyetinin dehşet verici boyuta ulaştığı ve AB’nin hızla kötüleşen insani durumdan derin bir endişe duyduğu kaydedildi.
Gazze’ye gerekli yardımın acil olarak ulaştırılması için güvenli bir insani erişimin sağlanması yönünde tüm tarafların yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmesi çağrısında bulunan AB Dışişleri Bakanları, tarafları iyi niyetle ateşkes uygulamaya çağırdı. Bunun yanı sıra, AB Dışişleri Bakanları kabul ettikleri karar metninde, Gazze Şeridi’ne insan yardım, ticari mallar ve insan akışının sağlanması için sınır geçişlerinin bir an önce, sürekli ve koşulsuz olarak açılması çağrısında bulundular.
Suriye
AB Dışişleri Bakanları, Suriye’de giderek kötüleşen durum karşısında, Suriye rejimine yönelik mevcut yaptırımları genişletme kararı aldı. Bu kapsamda, üç kişi ve dokuz şirket seyahat yasağı kapsamına alınırken, bu kişi ve şirketlerin AB’deki mal varlıkları donduruldu. Bu kararla birlikte, AB’nin Suriye krizi bağlamında yaptırım uyguladığı kişi sayısı 192, şirket sayısı ise 62’ye ulaştı.
EUCAP Sahel Niger ve EUCAP Nestor
AB Dışişleri Konseyi’nde, AB’nin Nijer’deki Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (Common Security and Defence Policy – CSDP) misyonu olan EUCAP Sahel Niger’in görev süresinin 15 Temmuz 2016; AB’nin Afrika Boynuzu’nda bölgesel denizcilik kabiliyetini güçlendirmeyi amaçlayan sivil misyonu olan EUCAP Nestor’un görev süresinin ise, 12 Aralık 2016 tarihine kadar uzatılması kararlaştırıldı.