AB’DEN RUSYA’YA YENİ YAPTIRIMLAR
AB Konseyi, 31 Temmuz 2014 tarihinde, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki durumu dengesizleştirmeye yönelik eylemleri nedeniyle, Moskova’ya yönelik yeni yaptırım uygulama kararı aldı. 31 Temmuz 2014 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan yaptırımlar, 1 Ağustos 2014 itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece, 29 Temmuz 2014 tarihinde AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) mutabakata varılmasının ardından, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso tarafından duyurulan yaptırımlar, yasal zemine kavuşmuş oldu.
Yeni yaptırımlar, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ve ikinci en büyük bankası VTB Bank’ın yanı sıra, Rus enerji devi Gazprom ile bağlantılı Gazprombank ile Vneseconombank ve Rosselkhozbank’ı etkiliyor. Söz konusu bankaların, AB’de faaliyet gösteren iştiraklerinin, yaptırımların dışında bırakılması ise eleştirilere neden oldu. Finans sektörünü hedef alan yaptırımların yanı sıra, Rusya’ya silah ve benzeri teçhizatın ithalat ve ihracatını yasaklayan silah ambargosu da yürürlüğe girdi. Rusya’ya sivil ve askeri alanda kullanılabilecek çift kullanımlı teknoloji ürünlerinin ihracatı yasaklandı.
Bunun yanı sıra, enerji ile ilgili teçhizat ve teknolojinin Rusya’ya ihracatı için Üye Devletlerin ilgili makamlarından izin alınması zorunluluğu getirildi. Buna göre, derin deniz petrol sondajı ve üretimi, arktik petrol sondajı ve üretimi ile, kaya gazı arama projelerinde kullanılacak ürünlere ihracat lisansı verilmeyecek. AB Konseyi tarafından alınan söz konusu yaptırımların yeni kontratlarda da uygulanacağı açıklandı.
G-7’den Rusya’ya yaptırım uyarısı
30 Temmuz 2014 tarihinde bir araya gelen G-7 liderleri, AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ile Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, Ukrayna’daki durumu tırmandırmayı sürdürmesi halinde Moskova’ya yönelik yeni yaptırımların kabul edileceğini açıkladılar.
G-7 tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın halen krizi tırmandırmanın önüne geçme yolunu seçme şansına sahip olduğu ve yaptırımların kaldırılmasının bununla mümkün olduğu belirtilirken, Moskova’nın eylemlerini sürdürmesi halinde G-7’nin bu eylemlerin bedellerini ağırlaştırmaya hazır olduğu ifade edildi. Açıklamada, Moskova’ya Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemeye son vermesi ve siyasi bir sürecin başlatılması için gerekli koşulların oluşturulmasına görünür şekilde katılım sağlaması gerektiğinin önemine dikkat çekildi. Kırım’ın meşru olmayan ilhakını ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda istikrarı bozmaya yönelik eylemlerini kınadıklarını ifade eden G-7 liderleri, bu eylemlerin kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirttiler.
Bununla birlikte, Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesini kınadıklarını ifade eden G-7 liderleri, bunun Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikasını değiştirmesine yol açmadığını üzülerek gördüklerini ifade ettiler. Uçağın düşürülmesine ilişkin hızlı, engelsiz, tam ve şeffaf bir uluslararası soruşturma başlatılması çağrısında bulunan G-7 liderleri, tüm taraflara, uçağın düştüğü alanın yakınında ateşkesi sürdürme çağrısında bulundu. G-7 liderleri son olarak, Ukrayna krizine barışçıl bir çözüm bulunması çağrısında bulunarak, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun barış planının gecikmeksizin uygulanması gerektiğinin altını çizdiler.