AB TARIM BAKANLARI RUSYA’NIN GIDA ÜRÜNLERİ İTHALATI YASAĞININ ETKİLERİNİ ELE ALDI
AB Tarım Bakanları, 5 Eylül 2014 tarihinde Rusya’nın AB’den gıda ürünleri ithal etme yasağının etkilerini değerlendirmek üzere gerçekleştirilen AB Tarım Konseyi Olağanüstü Toplantısı’nda bir araya geldi.
Hatırlanacağı üzere, Rusya, AB yaptırımlarına misilleme olarak 6 Ağustos 2014 tarihinde et, balık, kabuklu su ürünleri, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra meyve, sebze ve bitirilmiş ürünler gibi bir dizi ürünün AB’den ithal edilmesini bir yıl süreyle yasakladığını açıklamıştı. Yasağın uygulanmaya başlamasından bu yana yasaktan etkilenen ürünlerin pazardaki durumu konusunda bir dizi İdare Komitesi toplantısı gerçekleştiren Avrupa Komisyonu, gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, 18 Ağustos 2014 tarihinde, AB pazarındaki çabuk bozulan meyve ve sebze arzını azaltmak üzere Ortak Tarım Politikası kapsamındaki acil önlemleri devreye sokma kararı almıştı. Kasım 2014’ün sonuna kadar uygulanması öngörülen söz konusu önlemler için 125 milyon avro tutarında bütçe ayrıldı. Önlemler kapsamına alınan ürünler arasında domates, havuç, beyaz lahana, biber, karnabahar, salatalık, kornişon, mantar, elma, armut, kırmızı meyveler, üzüm ve kivi bulunuyor. Şeftali ve nektarin için acil destek önlemlerini 11 Ağustos tarihinde açıklayan Komisyon, bu ürünlerin piyasadan çekilmesi için 29,3 milyon avro, promosyonu için ise 3 milyon avro ayırmıştı. Bunun yanında, bazı süt ürünlerinin de acil pazar destek önlemleri kapsamına alınmasına karar verilmişti.
Rusya’nın ithalat yasağının etkilerini değerlendiren AB Tarım Bakanları, ithalat yasağından etkilenen ürünler için yeni pazarların bulunması gibi orta ve uzun vadeli önlemleri ele aldılar. Bazı Üye Devletler, okullarda süt ve meyve dağıtımına ilişkin mevcut şemaların güçlendirilmesi yönünde görüş bildirirken, gıda ürünlerinin yoksullara dağıtılması seçeneği de Konsey Toplantısı’nda ele alındı.
AB Tarım Bakanları, Rusya’nın uyguladığı ithalat yasağının etkilerinin ele alınması için AB düzeyinde koordineli ve tek sesli bir şekilde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdiler. Birçok Üye Devlet, Komisyon tarafından uygulanmakta olan acil önlemlerin daha fazla araç kullanılarak genişletilmesi çağrısında bulundu. Bunun yanında, AB Tarım Bakanları yasaktan en fazla etkilenen üreticilerin kayıplarını tazmin etmeye yönelik birtakım önlemlere de ihtiyaç duyulabileceğine dikkat çektiler.