AP ve Ukrayna Parlamentosu, 16 Eylül 2014 tarihinde eşzamanlı olarak AB ve Ukrayna arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması’nı onayladı. Ukrayna Parlamentosu’nda oturuma katılan 355 vekilin tamamı “evet” oyu kullanırken; AP’de ise 35 çekimser, 127 hayır ve 534 evet oyu kullanıldı. Ortaklık Anlaşması, AB ve Ukrayna arasında derin bir siyasi işbirliği ve ekonomik entegrasyonu öngörüyor. Anlaşma, aynı zamanda taraflara karşılıkla olarak birbirlerinin pazarlarına girme ve serbest ticaret özgürlüğü tanıyor. Bu yönleriyle, Ortaklık Anlaşması Rusya’nın itirazlarına rağmen Ukrayna’nın AB ile bütünleşmesinde önemli bir aşama kat edildiğine işaret ediyor.
AB ve Ukrayna arasında yapılacak olan ilk Ortaklık Konsey toplantısı,17 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşecek. Ortaklık Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik olarak oluşturulması öngörülen mekanizma ise reformlara odaklanan önemli düzenlemeleri kapsayacak.
Bilindiği gibi, Rusya’nın sert muhalefeti nedeniyle 29 Kasım 2013 tarihinde Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde imzalanması öngörülen Ortaklık Anlaşması’nın siyasi kısmı 21 Mart 2014 tarihinde; anlaşmanın ekonomik kısımları ise 27 Haziran 2014 tarihinde imzalanabilmişti. Son olarak, AB ile Ukrayna arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması’na ilişkin Rusya’nın siyasi ve ekonomik çekinceleri nedeniyle, AB ile Ukrayna arasında imzalanan Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın (Deep And Comprehensive Free Trade Area) uygulanması 31 Aralık 2015 tarihine kadar ertelendi. AB, bu kararı Ukrayna'nın Ortaklık Anlaşması'nı onaylaması şartı ile aldı.
AP Başkanı Martin Schultz, AP Genel Kurulu’nda yaptığı ve Ukrayna Parlamentosu Genel Kurulu tarafından da canlı izlenen konuşmasında, “tarihi bir ana” tanıklık edildiğini vurguladı. Schulz, AP’nin Ortaklık Anlaşmasını onaylamasının, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemeye sürdüreceği anlamına geldiğine işaret etti. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise, Anlaşmanın onaylanmasının ardından yaptığı konuşmada, Avrupa ile bütünleşmenin ülkesi için milli bir hedef haline geldiğini kaydetti.
Öte yandan, Ukrayna ile AB arasında Ortaklık Anlaşması’nın onaylandığı gün, Ukrayna Parlamentosu ülkede siyasi krizi sonlandırma yönünde önemli bir adım attı ve ayrılıkçı grupların denetiminde bulunan bölgelere özerklik tanıyan ve isyancılara af getiren bir yasayı onayladı.5 Eylül 2014 tarihinde imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından ülkenin doğusunda bulunan Donetks ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçı gruplara getirilen af, çatışmalara karışan Rus yanlısı ayrılıkçıların serbest bırakılmasını öngörüyor ancak “ağır” nitelikteki suçlar yasanın kapsamı dışında tutuluyor.