İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

Türkiye-AB ilişkileri konulu Beyin Fırtınası toplantısı düzenlendi

Türkiye-AB ilişkileri konulu Beyin Fırtınası toplantısı düzenlendi

İKV tarafından 25 Eylül 2014 tarihinde düzenlenen Türkiye-AB İlişkileri Beyin Fırtınası Toplantısı’nda 30 akademisyen, sivil toplum temsilcisi, özel sektör temsilcisi ve uzmanlar bir araya geldi. Açış konuşmalarını İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Rauf Engin Soysal yaptığı toplantıda katılımcılar İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Nihat Alayoğlu’nun moderatörlüğünde, Türkiye-AB ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

İKV Başkanı Vardan, konuşmasında 1965 yılında kurulan İKV’nin, 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip Türkiye’nin AB üyelik sürecinin en yakın takipçilerinden biri olduğunu vurguladı. Vardan “Önümüzde Türkiye-AB ilişkileri açısından yepyeni bir dönem var. Bu dönemde üyelik sürecini hızlandırmak için neler yapılabileceğini tartışmak için bir araya geldik. Bu toplantının sonucunda çıkan fikirleri bir demet halinde, 62’nci Hükümet’e iletmek istiyoruz.” sözleriyle toplantının amacını özetledi.

İKV Başkanı Vardan’ın ardından katılımcılara hitap eden AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Rauf Engin Soysal, AB sürecinde hızlı bir döneme girildiğini ve 18 Eylül 2014 tarihinde açıklanan AB Stratejisi’nde belirtildiği üzere, bir Ulusal Eylem Planı hazırlanmakta olduğunu belirtti. AB Bakanlığı’nın güçlendirilmesinin eş güdüm açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal, yakın dönemde başta Almanya ve Fransa olmak üzere AB ülkeleri nezdindeki ziyaretlere ağırlık verileceğini söyledi. Yeni Avrupa Komisyonu’nun 5 eski Başbakan ve 15 eski Bakandan oluşan üst düzey yapısına dikkat çeken Soysal, yeni Komisyon’un Avrupa siyasetini toparlamayı amaçlayan ve bu çerçevede bir sentez kurma hazırlığında olan bir topluluk olarak öne çıktığını kaydetti. AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal, komşu coğrafyalardaki değişim ışığında, AB’nin Komşuluk Politikasını güçlendirmek istemesinin Türkiye açısından AB ile müzakere sürecinde bir fırsat olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Bu doğrultuda, AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal “Türkiye-AB ilişkileri sürecinde, sivil toplumun önemi bir kez daha gözler önüne seriliyor. Hem demokrasinin gerekleri açısından, hem de halkın nabzını tutabilen ve beklentisini yansıtabilecek aktörler olarak STK’lar önemli bir rol üstlenmekte” açıklamalarında bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda, katılımcılar üç turda; müzakere sürecinde engellerin ve Türkiye-AB ilişkilerindeki güven ve inandırıcılık sorununun aşılması için yapılması gerekenlerin yanı sıra, bu konularda STK’lara düşen rol üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Diğer Yazılar