İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
13-19 EKİM 2014

AB BAKANI BOZKIR’IN ALMANYA TEMASLARI

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 13 Ekim 2014 tarihinde başladığı Almanya ziyareti kapsamında ilk görüşmesini, Almanya’nın AB’den sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile gerçekleştirdi. Mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede, “geçen üç yılda Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan durağanlığın iki tarafı da endişelendirdiğini” belirten Bakan Bozkır, tarafların birbirlerine ihtiyacı olduğu konusunda mutabakata vardıklarını ifade etti. Taraflar görüşme kapsamında, bölgesel kriz süreçleri hakkında da fikir alışverişinde bulundu. Bakan Bozkır bu kapsamda, “müzakere süreci ilerlediğinde bölge insanının da geleceğe daha umutla ve güvenle baktığını” vurguladı.

Almanya temaslarının devamında Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın 10’uncu yılı vesilesiyle düzenlenen organizasyona katılan Bakan Bozkır, buradaki konuşmasında Türkiye ve Almanya arasında tarihten gelen dostluğa ve ortaklığa değindi. Bozkır, Türkiye ve Almanya’nın ortak geçmişini hatırlattı ve önümüzdeki 10-20 seneye de birlikte bakmaya mecbur olduklarını belirtti. Konuşmasının devamında Almanya’nın, Türkiye’nin AB sürecini engellediği yönündeki kanaatlere inanmadığının altını çizen Bozkır, Almanya’da Türklere karşı oluşan olumsuz kanaatin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Temasları çerçevesinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, Friedrich Ebert Vakfı tarafından düzenlenen “Türkiye-AB: İkili İlişkiler ve Müzakere Süreci” başlıklı konferansta da bir konuşma gerçekleştirdi. AB Bakanı Bozkır konuşmasında, hükümetin yeni dönemde AB sürecine ağırlık vereceğini önemle vurguladı. “Kopenhag Kriterlerini yeterli oranda karşıladığımız için müzakerelere başlamıştık. Dolayısıyla sıfırdan başlamıyoruz. Şimdi, Kopenhag Kriterlerini tümüyle karşılamak yönünde açığımızı kapatmak istiyoruz” dedi. Bozkır, bu açığın kapatılması doğrultusunda, yeni dönemde tüm bakanlıkların yeni yasal düzenlemeleri hazırlarken öncelikle AB Bakanlığı’ndan görüş alacağının altını çizdi.

Türkiye’nin AB yolundaki iletişim stratejisi de konferans kapsamında tartışılan konular arasında yer aldı. AB İlişkileri Komisyonu’nun Sosyal Demokrat Parti’den Üyesi Dorothee Schlegel, “iki ülke arasında daha çok iletişime geçildiğinde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı endişelerin azalacağına inandığını” belirtti. Sivil toplum örgütlerinin reform sürecine dâhil edilmesi gerektiğinin altını çizdi. AB Bakanı Volkan Bozkır ise konuya dair olarak, Avrupa ve Türkiye kamuoylarına sürecin doğru şekilde anlatılabilmesi amacıyla hazırlanan AB İletişim Stratejisi’ne değindi. Bu strateji ile birlikte Türkiye’de AB sürecini destekleyenlerin oranının gelecek aylarda yüzde 55’ten yüzde 70 düzeyine çıkacağına inandığını vurguladı. Yapıcı müzakerelerin öneminin ve sürecin canlanması gerektiğinin vurgulandığı temaslarda iyi niyet mesajları ön planda yer aldı.