Ebola Salgını için AB’de Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı
Batı Afrika Bölgesi’ni etkisi altına alan Ebola salgınının, AB üye ülkelerine sıçramasını önleyici tedbirlerin görüşülmesi gündemiyle üye ülkelerin sağlık bakanları 16 Ekim 2014 tarihinde Üst Düzey Koordinasyon Toplantısı’nda bir araya geldi. Görüşmelerde, özellikle “sınır kontrolleri” öncelikli konu başlığı olarak ele alındı. Toplantı sonucunda, üye ülkeler arasında özellikle havayolu ulaşımlarında kontrollerin, koordinasyonlu ve daha sıkı yürütülmesine karar verildi. Toplantı öncesinde İngiltere Hükümeti’nin önerisi ile AB sınırlarının kontrolü konusuna dikkat çekilmişti. Benzer bir açıklama, ABD’den de gelmişti.
Avrupa Komisyonu’nun Sağlık ve Tüketici Politikasından Sorumlu Komisyon Üyesi Tonio Borg toplantının açılış konuşmasında, bu toplantının üye ülkeler arasında bağlayıcı kararları içermeyeceğini, ancak Ebola salgınının yayılmasını önlemede AB’nin tüm gücüyle mücadele verdiğini açıkladı. Borg, öncelikli olarak salgın tespitinde AB genelinde eş zamanlı hareket etmek için üye ülkelerde teknik donanımların tam olması ve ortak politikaların geliştirilmesi gerektiği mesajını verdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre, 12 Ekim sonu itibarıyla Ebola tanısı konulan kişi sayısı dünya genelinde 8.997 olarak açıklanırken, 4.493 kişinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ebola virüsünün en fazla görüldüğü Batı Afrika’da Gine, Liberya, Nijerya, Senegal ve Sierra Leone olurken, AB’den İspanya ve ABD de virüs tanısına rastlandığı açıklandı. Konunun ekonomik boyutunu gözler önüne seren Eylül 2014 tarihli Dünya Bankası raporunda ise Batı Afrika ülkelerinden Gine, Liberya ve Sierra Leone’de binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan salgının, 2015 yılına girmeden, 809 milyon dolara yakın ekonomik zarara neden olabileceği tahmin ediliyor. Raporda salgının, komşu ülkelere yayılması endişesiyle, söz konusu Batı Afrika ülkelerinde havayolu ile ulaşım kanallarının kapatıldığı ve ticari faaliyetlerin durma noktasına geldiği belirtiliyor.
Öte yandan, Avrupa Komisyonu tarafından Ekim ayında yapılan açıklamada; Gine, Liberya, Sierra Leone ve Senegal’e 180 milyon avro miktarında insani yardım yapılacağı açıklanmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine buradan ulaşılabilir.