İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
13-19 EKİM 2014

AB’de Filistin’in tanınması tartışmaları sürüyor

İngiltere’de, Parlamento’nun alt kanadı Avam Kamarası tarafından; “Hükümetin Filistin Devletini tanımasına” dair Önerge 13 Ekim 2014 tarihinde oylandı. Önergenin, 12 hayır oyuna karşın, 274 oy ile kabul edilmesiyle birlikte Filistin’in hukuki olarak tanınması tartışmaları, uluslararası toplumda tekrar gündeme geldi.

Birleşik Krallık’ta devletleri tanıma yetkisini hükümetin üstleniyor olması sebebi ile Avam Kamarası’ndan çıkan bu karar, hükümete baskı ve uluslararası etki niteliği taşıyor. Oylamalar öncesinde konuşan ve önergeyi hazırlayan İşçi Partisi Filistin’in Dostları Grubu Başkanı Graham Morris, önergenin doğuracağı etkiye dair, “barışa doğru atılmış küçük ama sembolik olarak önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Filistin’in tanınması tartışmaları, diğer Avrupa ülkelerinin de gündeminde. İsveç Başbakanı Stefan Löfven, “Filistin’i devlet olarak tanıma yönünde gerekli adımları atacakları” mesajını verirken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Avam Kamarası tarafından alınan kararla ilgili yöneltilen soruya, “Eğer barışa hizmet edecekse, Fransa’nın Filistin’i tanıyabileceği” cevabını verdi.

Filistin’in “gözlemci devlet” statüsünün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmesinin ardından 130’dan fazla ülke Filistin’i meşru devlet olarak tanıdı. AB üye ülkeleri arasında ise Filistin’in tanınması konusunda görüş farklılıkları bulunuyor