İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ

Ekim ayının son haftasında, Türkiye, Türkiye-AB ilişkileri ve AB gündemi yine oldukça yoğundu.
İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ

Ekim ayının son haftasında Türkiye, Karaman Ermenek’te meydana gelen maden kazası, kaza nedeniyle iptal edilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, aynı gün TBMM tezkeresinin verdiği yetkiye dayanarak Irak’lı peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmeleri, son günlerde artan terör olaylarının çözüm sürecine etkileri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla başkanlık ettiği ve çözüm süreci, Suriye, Irak’taki son durum ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı Cumhuriyet tarihinin en uzun Milli Güvenlik Kurul toplantısı gündemine kilitlendi.

Geçtiğimiz hafta İKV, Türkiye-AB ilişkileri açısından önemli bir ziyarete ev sahipliği yaptı.  AP  Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella, 30 Ekim 2014 tarihinde İstanbul’da İKV ve DEİK işbirliğinde iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile müzakere sürecinde yeni başlıklar açmaya hazır olduklarını belirten Gianni Pittella, yeni Parlamento ve Komisyon kadroları ile Türkiye-AB ilişkilerinin yeni dönemde değişeceğine inancını dile getirdi. Pittella konuşmasında, Türkiye’nin AB’nin önemli bir ortağı olduğunu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) sürecine dâhil olmasının sağlanması ve AB ile Türkiye arasında ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. AP Sosyalist Grubu Başkanı Pitella’nın İKV ziyaretine ilişkin ayrıntılı bilgiye bültenimizde yer alan “İKV’de Bu Hafta” bölümünden ve buradan ulaşabilirsiniz.

IMF’nin Türkiye Direktörü Srikant Seshadri 28 Ekim 2014 tarihli İKV Yönetim Kurulu ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ziyareti, geçtiğimiz haftanın İKV faaliyetleri arasında yer aldı.  8 Ağustos 2014 tarihi itibariyle Türkiye direktörlüğü görevine getirilen Seshadri, Türkiye’nin IMF içindeki artan rolü ve önemine değinirken, Ömer Cihad Vardan, Başkanı olduğu iki kurumun kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında Seshadri’ye bilgi verdi. Görüşmede ayrıca, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler, Türkiye-AB ilişkileri, yükselen piyasalar ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. IMF Türkiye Direktörü Srikant Seshadri’nin İKV ziyareti hakkında ayrıntılı bilgiye bültenimizde yer alan “İKV’de Bu Hafta” bölümünden ve buradan ulaşabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta ayrıca İKV, AB gündeminde önemli bir yer tutan ve son yapılan AB Liderler Zirvesi’nde onaylanan 2030 İklim ve Enerji Paketi’ne ilişkin olarak bir değerlendirme yayımladı. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ekonomik kaygılara rağmen, 28 üye ülkenin paket üzerinde anlaşmaya varmış olmasının AB için önemli bir sürece işaret ettiği ifade edildi. Paket, gerek AB’nin orta ve uzun vadeli bağlayıcı hedefleri, gerekse Türkiye’nin iklim değişikliği alanında sergilediği mevcut profilini AB ekseninden ortaya koyması açısından önemli mesajlar içeriyor. İKV tarafından yapılan basın açıklamasına, bültenimizde yer alan “İKV’de Bu Hafta” bölümünden, pakete ilişkin Türkçe bilgi notuna ise,  buradan ulaşabilirsiniz.

Ekim ayının son haftasında Türkiye-AB ilişkileri açısından yoğun bir trafik yaşandı.Türkiye’nin yeni AB Stratejisi kapsamında hazırlanan “AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı I”, 30 Ekim 2014 tarihinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır tarafından AB Bakanlığı’nda yapılan basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Böylece, Ulusal Eylem Planı ve AB İletişim Stratejisi’nden oluşan Türkiye’nin AB Stratejisi’nin hayata geçirilmesi için öngörülen yol haritasında önemli bir aşama kaydedilmiş oldu.

Söz konusu Eylem Planı’nın birinci aşamasında müzakere fasıllarında Kasım 2014-Haziran 2015 döneminde uyumlaştırılması öngörülen birincil ve ikincil mevzuat ile kurumsal yapılanma ve diğer çalışmalara ilişkin öncelikler yer alırken; 2015-2019 dönemini kapsayan ikinci aşamanın Kasım ayında kamuoyuyla paylaşılması öngörülüyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın birinci aşaması, Türkiye’deki siyasi reform sürecinin ve mevcut sosyo-ekonomik dönüşümün sürdürülmesi ve güçlendirilmesi açısından önemli bir rehber niteliğini taşıyor ve Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde attığı kararlı adımlardan biri olma özelliğine sahip.

AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı'nı açıklamasından önce, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 27-28 Ekim 2014 tarihlerinde Fransa’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Bozkır’ın Fransa ziyaretinde, Türkiye’nin AB sürecindeki kararlık vurgusu ve katılım sürecinde Fransa hükümetinden destek beklentisi öne çıktı.  AB Bakanı Büyükelçi Bozkır ayrıca, Fransa’nın 23’üncü Yargı ve Temel Haklar, 24’üncü Adalet, Özgürlük ve Güvenlik ile 15’inci Enerji fasıllarında endişelerinin olmadığını kaydetti.  

AB Bakanı Büyükelçi Bozkır’ın ardından 31 Ekim 2014 tarihinde Fransa’ya bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin olarak, “Türkiye’nin, AB müktesebatına en hazır ülke” olduğunun altını çizdi ve 23 ile 24’üncü fasılların rahatlıkla açılabileceğini söyledi.  Fransa’nın daha önce 5 fasılda Türkiye’ye karşı bir blokajı bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde, en büyük desteği beklediği ülkelerin başında Fransa’nın geldiğini ve fasıllar üzerinde bulunan blokajlar nedeniyle yaşanan duraklama döneminden çıkılması için Fransa tarafından Türkiye’ye verilen sözlerin tutulacağını ümit ettiğini kaydetti.

Ekim ayının son haftasında, Yunanistan ve Rusya’nın savaş gemileri ve denizaltılarını Kıbrıs’a göndermesi ve Mısır’ın da sürece dâhil olması ile Kıbrıs sorunu Doğu Akdeniz’de hareketliliği artırdı. 29 Ekim 2014 tarihinde bir araya gelen Mısır, Yunanistan ve GKRY Dışişleri Bakanları, kabul ettikleri ortak bildiride, Türkiye’ye, GKRY’nin “egemenlik hakları ve yetki alanına saygı göstermesi” ve GKRY’nin sözde Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) gerçekleştirdiği sismik araştırmalarını sonlandırması çağrıda bulundular. 28 Ekim 2014 tarihinde, BM Genel Sekreteri (BMGS) Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Doğu Akdeniz’deki doğal zenginliklerde Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu ve Türkiye’nin GKRY’nin tek taraflı yaklaşımlarını kabul etmeyeceğini vurguladı.Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden müzakerelerin yeniden başlaması için diplomatik girişimlerde bulunma niyetini dile getirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin GKRY’nin MEB’inde yer alan kaynakları geliştirme hakkını tanımaya devam ettiği ve Kıbrıs sorununun “iki bölgeli, iki toplumlu, federal bir temelde” çözülmesini desteklediği belirtildi.

Kasım ayının ilk günü AB açısından tarihi bir gündü. Yeni Avrupa Komisyon’u, Ekim ayındaki zorlu onay sürecini tamamlayarak, 1 Kasım 2014 tarihi itibariyle göreve başladı. Jean-Claude Juncker başkanlığındaki Avrupa Komisyonu’nun yeni üyeleri, 29 Eylül-7 Ekim 2014 tarihleri arasında AP komitelerinde düzenlenen onay oturumlarında, AP üyelerinin sorgusundan geçmiş,  22 Ekim 2014 tarihinde AP Genel Kurulu'ndan, 23 Ekim 2014 tarihinde ise AB Liderler Zirvesi'nden onay almışlardı.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta geçirmelerini dileriz. 

Diğer Yazılar