28 Ekim 2014 tarihinde İtalya Dönem Başkanlığı nezdinde gerçekleştirilen ilk Çevre Konseyi’nde, Avrupa 2020 hedeflerinde ortaya koyulan istihdam ve büyüme planları doğrultusunda yapısal reformları ve koordinasyonlu mali politikaları içeren Avrupa Sömestri ile 7’nci Çevre Eylem Programı’na paralel sürdürülen mevcut durumun değerlendirmesi yapıldı. Bu doğrultuda, Konseyde, Temmuz 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan ve 2030 yılına kadar kaynak verimliliğinin yüzde 30’a çıkarılması hedefini içeren “Geri Dönüşüm Ekonomisi Paketi” ön plana alındı. Horizon 2020 Programı altında, belirtilen hedeflere ulaşılmasını hızlandırıcı çalışmalara destek mekanizmalarının hazır olduğu tekrarlandı.
Pakette öne çıkan hedeflerin başında 2030 yılında belediye atıklarının yüzde 70’inin, ambalaj atıklarının yüzde 80’inin ve 2025 yılında gıda atıklarının yüzde 30’unun geri dönüşüm seviyesine ulaştırılması geliyor. Paketin tam anlamıyla uygulanması halinde Avrupalı şirketler için 600 milyar avroluk kar sağlanacağı ve aynı şekilde emisyonlarda yüzde 2 ila 4 oranında azalma yaşanacağı tahmin ediliyor.
Konseyde ayrıca Aralık ayında Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilecek BM’nin 20’nci Taraflar Konferansı’nda açıklanacak AB’nin ortak mesajı üzerinde duruldu. Küresel iklim değişikliğine yönelik müzakere ortamında AB’nin etkinliğinin temini için, Lima Konferansı öncesinde ortak bir tutumun benimsenmesi ve özellikle yakın vadede 2020 yılına ait çevresel hedeflere ulaşılması oldukça önemli hale geliyor. Konsey ile aynı gün açıklanan Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency) verilerine göre, 2013 yılında bir önceki yıla göre toplam emisyonlarda yüzde 1,8 oranında azalma kaydedildiği açıklandı. Bu sonuçlarla, 2020 yılı için bağlayıcılığı süren emisyonlarda yüzde 20’lik azaltım oranına ulaşılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.