Avrupa Sayıştayı (European Court of Auditors - ECA) AB bütçesine ilişkin denetim raporunu 5 Kasım 2014 tarihinde yayımladı. Raporda AB’nin 2013 bütçesinde yaklaşık 7 milyar avronun yanlış harcandığı açıklandı. Söz konusu yanlış harcamanın, nakit paranın bazı öncelikli projelere aktarılması, uygun kurallara göre kamu ihalesi yapılmaması gibi uygulamalardan kaynaklandığı belirtiliyor. ECA, yanlış harcanan para içerisinde çok az miktarının yolsuzlukla ilgili olduğunu belirtiyor.
Açıklanan raporun kontrolleri sıkılaştırması yönünde AB üzerinde baskıları artırması bekleniyor. Rapor, İngiltere ve Hollanda’nın Ekim’de sunulan AB’nin ek bütçesine karşı tavır aldığı bir döneme de denk geldi. Diğer yandan, ECA tarafından yayımlanan rapor, AB’nin harcamalardaki hata oranının 2013’te yüzde 4,7’ye gerilediğini de gösterdi. Bir önceki yıl hata oranı yüzde 4,8 idi.
Raporda ayrıca hataların çoğunun üye ülkelerin kötü harcamaları fark etmekte ve bu harcamaları rapor etmekte yavaş davranmalarından kaynaklandığı kaydedildi. ECA raporunda bazı endişelerini de dile getirerek, AB’nin mühendislik projelerinin finansmanında özellikle, kredi veya proje garantileri için sağlanan paralar konusunda daha dikkatli hesaplamalar yapması gerektiğini belirtti. Kurum ayrıca AB ve üye ülkelerin, yalnızca ödeme yapmayı garanti altına almayı değil aynı zamanda harcamaların etkisini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini vurguladı.