İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

STK’LAR AB BAKANLIĞI’NIN SİVİL TOPLUM DİYALOĞU TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ

AB Bakanlığı, 26 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da ‘Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı’ gerçekleştirdi.
STK’LAR AB BAKANLIĞI’NIN SİVİL TOPLUM DİYALOĞU TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ

AB Bakanlığı, Türkiye’nin Yeni AB İletişim Stratejisi’ne ilişkin olarak sivil toplum kuruluşlarının değerlendirmelerini almak amacıyla, 26 Kasım 2014 tarihinde İstanbul’da Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı gerçekleştirdi. 400’den fazla STK’dan 2.500’e yakın temsilcinin katıldığı toplantıda, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır katılımcılarla, Yeni İletişim Stratejisi ve önümüzdeki dönemlerde yapılacak çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Bakan Bozkır konuşmasında, Türkiye’de 104.000 STK’nın olduğunun altını çizerken, sivil toplumun gücünün, görüş zenginliğinin ve desteğinin alınmasının doğru kararlara ulaşılması için önemli bir faktör olduğunu söyledi. 2023 hedefleri doğrultusunda AB üyelik müzakerelerinin Türkiye için en önemli süreçlerden biri olduğunu belirten Bozkır, demokrasinin temeli olan STK’lar ile birlikte hareket edildikçe, AB üyeliği yolunda daha sağlam adımlar atılacağını sözlerine ekledi.

Bakan Bozkır konuşmasında, Türkiye’nin yeni AB Stratejisi’nin birinci ayağını, siyasi reformların oluşturduğunu hatırlattı ve Ocak ayında Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenecek ikinci Reform Eylem Grubu (REG) toplantısında ifade özgürlüğü paketinin açıklanacağını duyurdu. Yeni AB Stratejisi’nin ikinci ayağı olan AB müktesebatına uyum çerçevesinde ise 2015-2019 yıllarını kapsayan ikinci Ulusal Eylem Planı’nın 1 Aralık 2014 tarihinde açıklanacağını belirten Bakan Bozkır, söz konusu planın Avrupa Komisyonu ile paylaşıldığını ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Bozkır ayrıca, ikinci ulusal eylem planı ile bu süreçte Türkiye’nin amaçlarının ve yöntemlerinin AB tarafından şeffaf bir şekilde görülebileceği bir ortam yaratmayı amaçladıklarını belirtti.

Yeni AB Stratejisi’nin temel unsuru olan iletişim stratejisi ile ilgili olarak AB Bakanı Bozkır, önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaların en başında AB içinde Türkiye’nin imajında meydana gelen hasarları ve Türkiye’de AB’nin imajında meydana gelen hasarları gidermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Türkiye’de bunun öncelikle sivil toplumla yapmayı planladıklarını belirten Bozkır, bu çerçevede AB fonlarından yararlanılacağını söyledi. Bozkır, bu plan doğrultusunda ilk aşamada 11 milyon avroluk bir kaynak bulunduğunu ve 2020 yılına kadar da 20 milyon avroya kadar kaynak kullanılabileceğinin altını çizdi.

Bakan Bozkır ayrıca, 2020 yılına kadar kullanılacak olan 800 milyon avroluk kaynakla 500.000 gencin yurtdışına gönderileceğini söyledi. Gençlerin yurtdışında eğitim alması konusunda yaşanan bir diğer gelişme ise Ulusal Ajans ile THY arasında imzalanan protokol oldu. Söz konusu protokol çerçevesinde Erasmus+ Programı’ndan yararlananların, yurtdışı seyahatlerinde yüzde 20 bilet indirimi ve 10 kilogram ek bagaj hakkı tanınmasına karar verildi. 

Diğer Yazılar