![]() |
![]() |
İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ
Geçtiğimiz hafta, Türkiye, çok sayıda önemli ziyaretçiyi ağırladı.Türkiye-AB ilişkileri açısından bir ilk yaşandı ve Komisyon’un üç üyesi aynı anda Türkiye’yi ziyaret etti. 8-9 Aralık 2014 tarihleri arasında, Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hristos Stylianides tarafından gerçekleştirilen ziyaret, AB’nin Türkiye’ye verdiği öneme ve iki taraf arasında ilişkilerin güçlendirilmesi çabasına işaret ediyor.
Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin ağırladığı bir diğer üst düzey ziyaretçi İngiltere Başbakanı David Cameron oldu. Cameron'un 9-10 Aralık 2014 tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette ikili ilişkiler, IŞİD ile mücadele, Türkiye-AB üyelik müzakereleri başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. Kıbrıs’ta garantör ülkelerden ikisi olan Türkiye ve İngiltere, Ada ile ilgili sorunların taraflar arasında yürütülecek müzakereler aracılığıyla çözülmesinin önemini vurguladılar.
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin Türkiye temasları, geçtiğimiz haftanın diğer önemli ziyaretleriydi. Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerini yakından takip ettiklerini ve AB üyeliğini desteklediklerini söylerken; İtalya Başbakanı Renzi AB-Türkiye ilişkileri, Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı, uluslararası ve bölgesel konularda Türkiye’ye destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Aralık ayının ikinci haftasında AB gündeminde öne çıkan başlıklar, AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde (ECOFIN) Juncker Planı üzerinde anlaşma sağlanması ve AB’de gıdanın etiketlenmesine ilişkin yeni kuralların yürürlüğe girmesiydi. 9 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilen Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde vergilendirme konusunda yolsuzluğun önlenmesine ilişkin iki önemli düzenleme kabul edilirken, Juncker Planı olarak adlandırılan Avrupa Komisyonu’nun yatırım programına destek verildi.
AB'de gıdaların etiketlenmesine ilişkin mevcut mevzuatın basitleştirilmesi, geliştirilmesi ve daha açık hale getirilmesini amaçlayan yeni tüzük, 13 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Tüzük, tüketicilere beslenme bilgisi sağlanması ve gıda etiketlemesi bakımından genel ilkeleri, koşulları ve sorumlulukları düzenliyor.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.