İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
8-14 ARALIK 2014

AVRUPA KOMİSYONU’NDAN TÜRKİYE’YE ÜST DÜZEY ZİYARET

1 Kasım 2014 tarihinde göreve başlayan yeni Komisyon'un üç üyesi, Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komisyon’un Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hristos Stylianides 8-9 Aralık 2014 tarihlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. AB ile Türkiye arasındaki bağların güçlendirilmesini amaçlayan ziyarette Komisyon üyeleri,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır'ın yanı sıra sivil toplum ile iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

8 Aralık 2014 tarihinde Komisyon Üyeleri ile Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Bozkır’ın gerçekleştirdiği beşli görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında taraflar, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, AB toplantılarına ve AB Dışişleri Konseyi toplantılarına düzenli olarak davet edilmeyi beklediklerini ve bazı üçüncü ülkelerle gerçekleştirildiği gibi Türkiye – AB Zirveleri düzenlenmesini istediklerini belirtti. Bakan Bozkır ise, Komisyon üyelerinin ziyaretini, Türkiye’nin son dönemde gösterdiği çabalara AB’nin verdiği ilk önemli karşılık olarak değerlendirdi. Mogherini basın toplantısında, tarafların işbirliğini yoğunlaştırma konusunda mutabakat sağladığının altını çizerken, ortak sorunlarla başa çıkabilmek için ortak çalışmaların artırılması gerektiğini vurguladı. Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn ise temaslara ilişkin değerlendirmelerinde, Letonya’nın AB Dönem Başkanlığı’nın, yeni müzakere başlıklarının açılması açısından önemli olduğunun altını çizerken, müzakere sürecinde istekli ve pragmatik kalınması gerektiğini vurguladı. Hahn, yeni Komisyon’un, müzakere sürecinin hızlandırılması için hazır olduğunu ifade etti. Hahn’ın, Bakan Bozkır’ın da katılımıyla iş dünyasıyla bir araya geldiği ve İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın da iştirak ettiği çalışma yemeğinde ise, Türkiye-AB ilişkileri, müzakere süreci, AB ile Türk iş dünyası arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve taraflar için KOBİ’lerin önemi ele alındı.

Mogherini’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede Irak, Suriye, ve Libya konularını derinlemesine ele alınırken Ankara temaslarının sonunda, AB Türkiye Delegasyonu binasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basın toplantısında Mogherini, Türkiye ile AB’nin dış politikada uyum düzeyinin her zamankinden düşük olduğunu, bu durumun taraflar için sorun yarattığını ifade etti.  Mogherini, uyum sürecinin dayatma değil, istişare süreci olduğunun altını çizdi.

Mogherini ve Stylianides Türkiye programlarının bir parçası olarak Kilis ve Gaziantep’te Suriyeli mültecilerin bulunduğu kamplara da bir ziyaret gerçekleştirdi. Mogherini kamplara ilişkin olarak durumun zor olduğunu fakat, genel olarak beklenenin ötesinde şartların sağlandığını belirtti. Bölgeye ziyaretlerinin sebebinin somut dayanışmalarını ortaya koymak olduğunu belirten Stylianides, krize ilişkin en önemli sorunun, çocukların durumu olduğunun altını çizdi. Avrupa Komisyonu heyeti, Suriyeli mültecilere 10 milyon avro tutarında yardım yapılacağını da açıkladı. AB Türkiye Delegasyonu’nun verilerine göre, krizin başından bu yana, AB tarafından Türkiye’deki mültecilere 187,5 milyon avroluk destek sağlandı.