Küresel ekonominin aktörlerini bir araya getiren B-20 Türkiye Başlangıç Toplantısı, 15 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açış konuşmalarını yaptığı toplantıya 40’a yakın ülkeden yüzlerce temsilci ve işadamı iştirak etti. Bilindiği üzere B-20, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümenin ana itici gücü olarak özel sektörün rolünü yansıtmak amacıyla G-20 üyesi ülkeler genelinde iş liderlerini bir araya getiriyor. İlk olarak Haziran 2010’da Kanada G-20 Dönem Başkanlığı sırasında bir iş zirvesi olarak toplanan B-20 Zirvesi son olarak, 2014 yılında Avustralya Dönem Başkanlığı’nda düzenlendi.
Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin G-20 Başkanlığını devralması ile birlikte, B-20 çalışmaları da başlatılmıştı. B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığı’na TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi. B-20 Yürütme Kurulu, dönem başkanlığına yönelik hazırlıklar sırasında ve dönem başkanlığı süresince G-20 Yönlendirme Komitesi ile yakın işbirliği ve eşgüdüm içinde hareket edecek. B-20 Türkiye Yürütme Kurulu üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Tuncay Özilhan.
B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu B20 Türkiye Başlangıç Toplantısı’nda gerçekleştirdiği açış konuşmasında, Kasım 2014 tarihinde Avustralya’dan B-20 bayrağını devraldıkları günden beri oldukça yoğun bir şekilde 2015 için hazırlandıklarını ifade etti. Küresel ekonominin son altı yıldır ilginç bir dönemden geçtiğini anlatan Başkan Hisarcıklıoğlu “Doğru bildiklerimizin yanlış, yanlış bildiklerimizin doğru olduğunu görüyoruz. Beklentilerin ne kadar hızlı değişebildiğini görüyoruz. En büyüklerin nasıl sıkıntıya düşebildiğine, yenilikçi girişimcilerin nasıl parlayan yıldız olabildiğine şahit oluyoruz. Küresel olarak sağlam bir büyümeyi sağlayamıyoruz. Bir tarafı düzelttiğimizde diğer tarafta bir aksama gözlüyoruz. on bin km batımızdaki bir ülkede biri hapşırsa, on bin kilometre doğumuzdaki bir ülke hasta oluyor” diye konuştu. Para bolluğunun biteceği, parasal sıkılaşmanın başlayacağı günlerin konuşulduğunu belirten Başkan Hisarcıklıoğlu, “Ama hiç birimiz bunun nasıl bir etkisi olacağını kestiremiyoruz” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir dönemde hiçbirimizin tek başına ayakta kalma şansı yok. Çıkışı birlikte bulmak zorundayız. Küresel ekonomiyi kapsayıcı ve sağlam bir büyüme patikasına ancak birlikte çekebiliriz. Çünkü küresel sorunlara küresel cevaplar bulmamız lazım. İşte bu yüzden G-20 çok önemli. İşte bu yüzden G-20 Türkiye Dönem Başkanlığı ana amacı, “Kapsayıcı ve Sağlam Büyüme” olarak belirlendi. Ben bu vizyonu için Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımız ve Sayın Ali Babacan nezdinde hükümetimize ve bizle bu vizyonu paylaşan tüm G-20 hükümetlerine teşekkür etmek istiyorum.”
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, küresel ekonomide sağlam bir büyümenin sağlanabilmesi için hükümetler ile iş dünyaları arasındaki işbirliğinin artırılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
B-20 toplantısının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Türkiye'nin, G-20 için iki sürpriz öneride bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin, KOBİ'leri çok önemsediğini ve G-20 Dönem Başkanlığı’nda KOBİ'lerle ilgili birçok sorunu masaya yatıracaklarını belirten Babacan, “Küresel KOBİ Platformu” adlı bir yapının kurulması konusunda anlaşıldığını söyledi. Babacan, dünyanın birçok ülkesinden gelecek KOBİ temsilcilerinin bu küresel KOBİ forumunda tüm sorunları ele alacağını dile getirerek, girişimin sadece 2015 yılı için geçerli olmaması gerektiğinin altını çizdi. Babacan konuşmasında Türkiye'nin dönem başkanlığında ''yatırım'' konusunun önemli başlıklardan biri olacağını ifade ederek, fonların, uzun süreli yatırım yapılabilecek yerler aradığının altını çizdi. Türkiye'nin Dönem Başkanlığı’nda yeni bir hat açmak istediklerini dile getiren Babacan, bunun adını 'W-20' olarak belirlendiklerini belirtti. W-20'nin iş kadınlarına yönelik olacağı ve iş kadınlarının sorunlarının bu toplantıda masaya yatırılacağı ifade edildi.
B-20 Başlangıç Toplantısı’na ilişkin daha detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.