Litvanya 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle Avro Alanı’nın 19’uncu üyesi oldu. 1 Ocak 2011 tarihinde Estonya, 1 Ocak 2014 tarihinde ise Letonya’nın Avro alanına üye olmasıyla birlikte tüm Baltık ülkeleri söz konusu alana dâhil olmuş oldu.
Lita’dan vazgeçen Litvanya’nın Başbakanı Algirdas Butkevicius, avro para biriminin ülkesine hem siyasi, hem de ekonomik çalışma alanına farklı bir boyut katacağını ve bu gelişme ile AB’ye daha da yakınlaşıldığını ifade etti. 21 Ocak 2013 tarihinde Avro Grubu Başkanı olarak göreve başlayan Hollanda’nın Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem ise konuya ilişkin açıklamasında, Litvanya’nın Avro Alanı’na dâhil olmasıyla birlikte AB’nin ekonomik konularında daha fazla söz sahibi olacağını belirtti. Litvanya’nın, ekonomik kriz sonrası dikkat çeken bir toparlanma evresi yaşadığını hatırlatan Dijsselbloem, yeni dönemde gerek Litvanya gerekse AB için yeni fırsatlar doğacağına inandığını kaydetti.
Üç milyonluk nüfuslu Litvanya’nın 2014 yılında yüzde 2,9 oranındaki ekonomik büyümesinin, 2015 yılında yüzde 3,5 oranına yükselmesi öngörülüyor. 7 Ocak 2015 tarihli Eurostat verilerine göre, 18 üyeli Avro Alanı’nın Kasım 2014 işsizlik oranı yüzde 11,5 olurken; Estonya 6,6, Letonya yüzde 10,7 ve Litvanya yüzde 9,4 işsizlik oranı ile 2014 yılını tamamladı.
Bilindiği üzere, bir üye ülkenin avroya geçişi için bütçe açığının GSYİH’ye oranının yüzde 3’ü aşmaması, kamu borçlarının GSYİH oranının yüzde 60’ı geçmemesi ve enflasyonun AB’de en düşük orana sahip üç ülkenin ortalamasından 1,5 puandan fazla olmaması şartlarını içeren Maastricht kriterlerini karşılaması bekleniyor.
Hâlihazırda Üye Devletlerden Danimarka, İsveç, İngiltere, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti Avro Alanı’na dâhil değil. Bunların içerisinden sadece İngiltere ve Danimarka’nın Maastricht Anlaşması’na koydukları çekinceler nedeniyle, Avro Alanı’na girme zorunluluğu bulunmuyor.