AFET, TASLAK TÜRKİYE RAPORU’NU TARTIŞTI
AP’nin 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin kabul edeceği ilke karara temel teşkil eden ve Hollandalı Sosyalist Parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan AP taslak Türkiye Raporu, 20 Ocak 2015 tarihinde AFET’te ele alındı.
Raporu kaleme alan Kati Piri rapora ilişkin konuşmasına, Türkiye’de basın özgürlüğünü eleştiren ilke kararın kabulünden bir hafta sonra Türkiye Raporu’nu ele almak üzere toplandıklarını hatırlatarak başladı. Piri, Cumhuriyet Gazetesi’ne Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun son sayısında yer alan karikatürleri yayımladığı gerekçesiyle açılan soruşturmanın Türkiye’de basın özgürlüğünü olumsuz etkilediğini belirtti. Son dönemde Türkiye ile ilgili endişelerin AB’nin ve müzakere sürecinin temel değerleri olan hukukun üstünlüğü, temel haklar ve insan hakları ile ilgili olduğunu kaydeden Piri, Türkiye’de protesto özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğünün yanı sıra cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye’de yaşanan olumlu gelişmelerden de söz eden Raportör Piri, çözüm sürecinden ve Anayasa Mahkemesi’nin son dönemde aldığı kararlarından övgüyle bahsetti. Demokratik reformlar konusunda, “Türkiye’deki genel resim önceki yıllara göre kasvetli” değerlendirmesinde bulunan Piri, Türkiye’de giderek artan siyasi kutuplaşmaya dikkat çekti.
Öte yandan Türkiye ile AB arasında işbirliği ihtiyacının altını çizen Piri, ekonomi ve enerji arzı güvenliği alanında Türkiye ile AB’nin stratejik ortaklık ilişkisi içerisinde olduğunu, dış politika ve terörle mücadele alanında ise açık bir şekilde daha yoğun işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Piri, AB’nin müzakere sürecinde elindeki tüm araçların Türkiye’nin demokratik reformlara bağlılığını güçlendirmek için kullanılması gerektiğini kaydetti.
Yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğunu belirten Piri, bu konuları kapsayan 23 ve 24 numaralı fasılların açılması çağrısında bulundu. Piri, söz konusu iki faslın açılmasının gerekli reformların etkinliğinin sağlanması için en iyi yol olduğunun altını çizdi.
Piri konuşmasında katılım öncesi mali yardımın, çözüm sürecini ve hukukun üstünlüğü ile medya özgürlüğü alanlarında çalışan sivil toplum kuruluşlarını desteklemek üzere etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Piri aynı zamanda, Gümrük Birliği’nin Dünya Bankası’nın 2014 tarihli raporunda belirtildiği şekilde güncellenmesi; Türkiye ile mevcut siyasi diyaloğun üçüncü ülkelerle ticari ilişkiler de dâhil olmak üzere müşterek konularda üst düzey düzenli ekonomik diyalog tesis edilerek tamamlanması ve Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilere insani yardım sağlanması üzerinde durdu.
Piri, Ankara’yı üzerinde herhangi bir siyasi blokajın bulunmadığı üç müzakere faslında açılış kriterlerini yerine getirmesi için çalışmaya davet ederken, Türkiye’nin Ankara Anlaşması ve Ek Protokol’den kaynaklanan sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmemesinin Türkiye’nin katılım müzakereleri üzerinde ağır bir yük teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu. Piri ayrıca Kıbrıs’ta BM arabuluculuğunda yürütülen birleşme müzakerelerinin yeniden başlaması temennisini dile getirdi.
AFET’te görüşülen taslak Türkiye Raporu’na buradan ulaşılabilir.