İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BÜYÜKELÇİ VOLKAN BOZKIR’IN ABD ZİYARETİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 3-6 Şubat 2015 tarihlerinde Vaşington’da resmi temaslarda bulundu.
AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BÜYÜKELÇİ VOLKAN BOZKIR’IN ABD ZİYARETİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır, 3-6 Şubat 2015 tarihlerinde Vaşington’da resmi temaslarda bulundu. Bakan Bozkır ilk olarak Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu eşbaşkanlarından Ed Whitfield ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Bozkır, ziyareti kapsamında ABD Kongre Üyeleri’nin düzenlediği ve katılımcıları arasında ABD Başkanı Barack Obama’nın da yer aldığı National Prayer Breakfast etkinliğine katıldı. Etkinlik sonrasında Bakan Bozkır, TTYO müzakere sürecinin kapsamı ve Türkiye’ye olası etkileri hakkında ABD Yönetimi ve ABD Kongresi ile resmi görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan Bozkır konuya ilişkin olarak; ABD ile AB arasında TTYO’nun imzalamasının, Türkiye için önemli bir ticaret kaybına sebep olacağının altını çizdi. Bakan Bozkır Anlaşma’ya, Gümrük Birliği üyelerini de kapsayıcı bir maddenin eklenmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Bozkır ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ticaretin hacmine ve bu ticaretin iki ülke için de arz ettiği öneme dikkat çekti. TTYO müzakereleri ve Türkiye’nin durumu Bakan Bozkır’ın TTIP Caucus Eş-başkanı William Keating ile görüşmesinde de ana gümdem maddesi olarak yer aldı.

Bakan Bozkır, ziyareti kapsamında ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından German Marshall Fund’ın düzenlediği konferansta TTYO ve Gümrük Birliği konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Bozkır konferansta Türkiye’nin TTYO kaynaklı endişelerini dile getirirken, TTYO’nun sadece ABD ve AB arasında gerçekleşecek bir ticaret anlaşması olmadığının, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’yı da içine alarak gelecekte dünya ticaretine yön vereceğinin altını çizdi. Bakan Bozkır konuşmasında son olarak, ABD ve Türkiye’nin, iki ülke arasındaki algıyı karşılıklı olarak güçlendirecek çalışmaları devam ettirmesi gerektiğini belirtti.

Diğer Yazılar