İstanbul’da 8 ve 10 Şubat 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda, küresel ekonominin mevcut durumu değerlendirildi. Küresel Finansal sistem, IMF reformu ve vergi kaçakçılığıyla mücadele toplantının en önemli gündem maddelerini oluşturdu.
Küresel ekonominin genel durumuna ilişkin yapılan değerlendirmede, gelişmiş ekonomilerde büyüme ve istihdama ilişkin olumlu bir tablonun oluştuğu ancak Avro Alanı ve Japonya’da ekonomik toparlanma sürecinin yavaş ilerlediği belirtildi. Toplantıda küresel ekonomideki dengesizliklerin de altı çizildi.
Toplantıda, ekonomik büyüme ve kapsamlı yatırım stratejileri çerçevesinde iş yapma ortamının iyileştirilmesi, mali erişim imkânlarının artırılması ve kamu sektörü-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verileceği belirtildi. Ayrıca KOBİ’lerin mali durumlarının ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesine yönelik önlemlere ağrılık verileceği açıklandı.
Toplantıda, IMF’nin kota ve yönetim yapısına ilişkin hayata geçirilmesi öngörülen reform çalışmalarında yeterince ilerleme kaydedilmediğine dikkat çekilirken, bu reform sürecinin tamamlanması için çağrıda bulunuldu. G-20 ülkeleri konuya ilişkin olarak, “batamayacak kadar büyük” (too-big-to-fail) sorunun çözülmesine yönelik önlemlerin artırılması gerektiğinin altını çizdi. Görüşmelerin bir sonucu olarak; önümüzdeki dönemde gerçekleşecek G-20 Antalya Zirvesi’ne kadar, uluslararası çaptaki önemli bankaların kayıplarını absorbe etme kapasitesine (total-loss-absorbing-capacity) ilişkin uluslararası standartları belirleyen önerinin tamamlanması gündeme alındı.
Sınır-ötesi vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında, G-20 ve OECD işbirliğinde yürütülen Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı (BEPS) Eylem Planı’nın desteklenmesi konusunda uzlaşıya varıldı. Söz konusu eylem planının, yaklaşık 3000 adet iki taraflı vergi anlaşmasına değişiklik getirmesi öngörülüyor. Bu alandaki çalışmalar kapsamında, şeffaflığın ve bilgi alışverişin artırılması da önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
G-20 Toplantısı’na paralel olarak, 9 Şubat 2015 tarihinde, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından “Türkiye Başkanlığında G-20 Gündemi” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan B-20 Türkiye Dönem Başkanı, aynı zamanda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, G-20 kapsamında ele alınan küresel sorunların ancak küresel ölçekte koordinasyonla üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi. ?
G-20 Toplantı Tebliği’ne buradan ulaşılabilir.