Yunanistan’da erken genel seçimlerin ardından Aleksis Tsipras’ın liderliğinde kurulan koalisyon hükümeti, 10 Şubat 2015 tarihinde mecliste 137’ye karşı 162 milletvekilinin evet oyu ile güvenoyu aldı. 11 Şubat 2015 tarihinde düzenlenen AB Maliye Bakanları Toplantısı ve Eurogroup Toplantısı’nın ana gündemini Yunanistan’ın süresi dolacak olan kurtarma programı ve borç geri ödemesi oluşturdu. Yeni Hükümet’in maliye bakanının, Eurogroup Toplantısı’nda Yunanistan’ın borçlarına ilişkin ortaya koyduğu beklentiler de sonuçsuz kaldı.
Yunanistan’ın yakın dönemde vadesi biten borçlarına geri ödeme olanağı sağlayan yeni bir köprü anlaşma düzenlenmesi önerisinde bulunan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Eurogroup toplantısında kemer sıkma programının başarısız olduğunu belirterek, alınan önlemlerin sosyal boyutu üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini gündeme getirdi. Bilindiği üzere, Yunanistan ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF arasında yürütülen istikrar programına son verildiği takdirde, Yunanistan’ın programda öngörülen gelecek kredi dilimini alamaması ve Mart ve Ağustos 2015’te vadesi dolacak olan borç geri ödemelerini (IMF’den 4,7 milyar avro ve AMB’den 6,6 milyar avro) gerçekleştirmekte zorlanması bekleniyor.
Konuya ilişkin bir mutabakatın sağlanamadığı Eurogroup Toplantısı’nda, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem yoğun ve yapıcı görüşmelerde bulunduklarını ancak bir sonuca varamadıklarını belirtti. Taraflar arasında anlaşma sağlanması için çalışmalara 16 Şubat 2015 tarihinde düzenlenmesi planlanan Eurogroup Toplantısı’nda devam edilmesine karar verildi.