İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKİNCİ REG TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Reform Eylem Grubu`nun ikinci toplantısı, 20 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
İKİNCİ REG TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

REG’in ikinci toplantısı, 20 Şubat 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanı sıra, TBMM Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Afif Demirkıran, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katıldı.

REG’in ikinci toplantısında, hükümetin siyasi reform sürecini kararlılıkla sürdürdüğü ve AB katılım sürecine bağlılığı bir kez daha vurgulandı. Toplantıda ayrıca, Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanan ya da hayata geçirilen bütün siyasi reformların, temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren tüm alanları kapsayacak bir şekilde kullanılabileceği kaydedildi. 8 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilen ilk REG toplantısından bu yana geçen 4 aya yakın sürede, AB’ye katılım müzakereleri sürecinde siyasi kriterler altında Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarına yönelik çalışmaların istikrarlı bir şekilde sürdürüldüğü, toplantıda altı çizilen hususlardan bir diğeri idi.

Fransa’da 2015 yılının ilk günlerinde meydana gelen terör saldırısının tüm dünyada terörle mücadelenin önemini bir kez daha hatırlattığının kaydedildiği toplantıda ayrıca, Avrupa’da giderek artan radikalleşme, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, farklılıklara karşı hoşgörüsüzlük iklimine işaret edildi. Bu çerçevede, Türkiye’de güvenliğin özgürlükleri korumak için var olduğu yaklaşımını esas alarak hükümetin hayata geçirdiği siyasi reformlar sayesinde, demokrasi standartlarımızı daha da yükseltmeyi hedeflediği vurgulandı.

Bilindiği gibi REG, siyasi reform tasarılarının hazırlanması, TBMM’den geçirilmesi ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif bir rol oynamak amacıyla oluşturuldu. Bu hedef doğrultusunda, son dönemde Türkiye’de hayata geçirilen önemli düzenlemeler şu şekilde sıralandı: Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeye Ek İhtiyari Protokol’ün, 10 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanması; Türkiye tarafından imzalanan ancak henüz onaylanmayan uluslararası sözleşmelerin onay sürecine hız verilmesi.

Vize politikası alanında, Vize Serbestisi Diyaloğu ile yakından ilgili olan iki önemli konuda adım atıldı. Bunlardan ilki 1 Ocak 2015 tarihinde 47 ülkeye kaşe vizenin kaldırılarak bu ülke vatandaşlarının “e-Vize” sistemine yönlendirilmesiydi.  İkincisi ise yüksek güvenlik özelliklerine sahip vize etiketlerinin hazırlanarak kullanıma sokulması oldu. Bu iki adım, Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yer alan yükümlüklerin karşılanması ve düzensiz göçle daha iyi mücadele edilebilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Yine siyasi reformlar kapsamında 20 Şubat 2013 tarihinden beri başvuruları kabul eden İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’nun çalışmaları sayesinde de, AİHM nezdinde Türkiye aleyhine yapılan başvuru sayısı azaldı. 

Diğer Yazılar