İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ

Şubat ayının son haftasında Türkiye gündemine Çözüm Süreci`nde gelinen tarihi aşama, AB gündemine ise Enerji Birliği oluşturma yönünde atılan adım damgasını vurdu.
İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ

Şubat ayının son haftasını Türkiye, İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin tartışmalarla geçirdi. Ayın son gününde ise Türkiye, Çözüm Süreci'nde varılan anlaşmayı konuşurken, Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Yaşar Kemal’in ölüm haberiyle sarsıldı.

Çözüm Süreci'ne ilişkin İstanbul’da bulunan Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleştirilen görüşme sonrasında taraflar ortak basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamada, terör örgütü liderinin yaptığı silahsızlanma çağrısının yanında 10 maddede sıralanan demokratik siyaset, Çözüm Süreci’nin sosyo-ekonomik ve güvenlik boyutu, kadın, kültür ve ekolojik sorunlar ile kimlik kavramı gibi konuları içeriyor. Açıklama, Çözüm Süreci’nin kalıcı bir barışa dönüşmesi açısından tarihi bir adım olarak nitelendirilirken Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesinde müzakerelerin taraflar arasında fiilen başlaması öngörülüyor. Taraflar arasında sağlanan uzlaşının, ülke gündeminde büyük tartışmalara neden olan İç Güvenlik Paketi’nin de bazı maddelerinde değişikliğe gidilmesi sonucunu doğurabileceği kaydediliyor.

Çözüm Süreci’nde yaşanan bu gelişme, AB ve dış basında büyük yankı uyandırıken Hükümet ve HDP arasında sağlanan uzlaşıdan memnuniyetini dile getiren AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, AB’nin katılım öncesi fonlar dâhil olmak üzere uygulama aşamasında Türkiye’ye yardıma hazır olduğunu ifade etti.

Şubat ayının son haftasında Türkiye-AB ilişkileri gündeminde ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın Helsinki ziyareti vardı. 25-26 Şubat 2015 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir dizi temasta bulunan AB Bakanı Bozkır’ın ziyareti kapsamında ele alınan başlıca konular, AB katılım müzakereleri, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye-Finlandiya ikili ilişkileri idi.

Geçtiğimiz haftanın bir diğer önemli gelişmesi, AB Bakanlığı tarafından dördüncüsü yayımlanan AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı’nın teklif çağrısıydı. AB ve Türkiye’deki sivil toplum diyaloğunun güçlendirilmesini amaçlayan proje kapsamında sunulan söz konusu hibe programının teklif çağrıları, çevre, enerji, tüketicinin ve sağlığın korunması kapsamında üç başlık altında sunuluyor. Proje başvuruları için son gün 25 Mayıs 2015. 

Şubat ayının son haftasında AB gündeminde öne çıkan başlıklardan ikisi ise, Yunanistan tarafından sunulan reform planlarını ele alan Avro Alanı Maliye Bakanları toplantısı ve Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği oluşturulması yönünde attığı tarih adımdı.

24 Şubat 2015 tarihinde toplanan Avro Alanı Maliye Bakanları, Yunanistan tarafından sunulan reform planlarını onayladı. Avrupa Komisyonu ise kredi anlaşmasının uzatılması için üye ülkelerdeki onay sürecinin başlatılabileceğini açıkladı. Yunanistan’ın kredi anlaşmasının dört ay uzatılmasına ilişkin uzlaşmanın hayata geçirilebilmesi için AB üye ülkelerindeki onay sürecinin başlatılması gerekiyor. Şubat ayının son haftasında ayrıca AB’nin enerji konusunda ortak bir politika oluşturması yönünde tarihi bir aşamaya gelindi. Jean-Claude Juncker Komisyonu’nun on temel önceliğinden biri olan Enerji Birliği’ne ilişkin düzenlemeleri belirleyen tebliğ, Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2015 tarihinde açıklandı. Tebliğ “her Avrupalı için güvenli, sürdürülebilir, rekabetçi, erişilebilir enerji” sloganıyla yola çıkan Komisyon’un, güçlü bir Enerji Birliği oluşturmak için stratejik hedeflerini ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.

Tüm okuyucularımızın iyi bir hafta geçirmelerini diliyoruz. 

Diğer Yazılar