AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, 4 Mart 2015 tarihinde, Avrupa Komşuluk Politikası’nın gözden geçirilmesine yönelik bir istişare başlatıldığını açıkladı.
Haziran ayı sonuna kadar sürecek istişare süreci kapsamında, AB’deki ve komşu ülkelerdeki ilgili paydaşların Avrupa Komşuluk Politikası’nın gelecekteki istikametine ilişkin görüşlerinin alınması amaçlanıyor. İstişare sürecinin ardından sonbaharda Avrupa Komşuluk Politikası’nın geleceğine ilişkin bir tebliğ kabul edilecek. Avrupa Komşuluk Politikası’nın gözden geçirilmesi, Juncker Komisyonu’nun ilk görev yılı takviminde yer alan önceliklerden biri kabul ediliyor. Komşuluk Politikası’nın geleceğine ilişkin istişareyi teşvik amacıyla, Yüksek Temsilci ve Komisyon tarafından, Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında bugüne kadar çıkarılan dersleri ve ele alınması gereken başlıca sorunları ortaya koyan bir belge kabul edildi.
Komşuluk Politikası’nın gözden geçirilmesi kapsamında, komşu bölgelerdeki tüm ülkelere yönelik tek yaklaşım yerine farklılaştırmanın (differentiation) esas alınması ve gerek AB’nin, gerekse söz konusu ülkelerin beklentileri doğrultusunda gerekli işbirliği olanaklarının araştırılması hedefleniyor. Öte yandan AB’nin politikalarının, komşuluk bölgesindeki ortakları tarafından dayatma şeklinde algılanmasının önüne geçilmesi ve bu politikaların Komşuluk Politikası kapsamındaki ülkeler tarafından benimsenmesi de öncelikler arasında yer alıyor.
Komşuluk Politikası kapsamındaki her ülke ile geniş yelpazede sektörel işbirliğine gidilmesi; gerekli irade ve kapasiteye sahip ülkelerle Ortaklık Anlaşması ve derin ve kapsamlı serbest ticaret alanını (DCFTA) öngören anlaşmaların yapılması da Komşuluk Politikası’nın gözden geçirilmesi kapsamında öne çıkan başlıklar arasında. Bu bağlamda, AB’nin öncelik verdiği ticaret ve hareketlilik konularına enerji boyutunun eklenmesi de öngörülüyor. Öte yandan yeni Komşuluk Politikası’nda öncelik verilecek konulardan bir diğeri, esneklik olarak belirlendi.
Bilindiği üzere, Avrupa Komşuluk Politikası, 2003 yılında AB ile komşu olduğu 16 ülke arasındaki uçurumların giderilmesi ve AB’ye komşu bölgelerde istikrar, refah ve güvenliğe katkıda bulunularak, bu bölgelerden gelecek istikrarsızlık ve düzensiz göç gibi tehditlerin önlenmesi amacıyla benimsenmişti.