İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
2-8 MART 2015

AB Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı’na ilişkin İKV Basın Duyurusu

İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, AB Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı’na katılmasını AB ile ilişkiler açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

AB Dışişleri Bakanları ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu aday ülkelerin Dışişleri Bakanları, 6-7 Mart 2015 tarihlerinde AB Dönem Başkanı Letonya’nın ev sahipliğinde Riga’da, gayri resmi formatta gerçekleşecek olan “Gymnich Toplantısı” olarak adlandırılan toplantıda, önemli dış politika konularında görüş alışverişinde bulunacak. Bu kapsamda Türkiye, Gymnich Toplantısı’nda Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temsil ediliyor.

AB kaynaklarından alınan bilgiye göre toplantıda, Ukrayna’daki durum ve Minsk protokollerinin uygulanması, Avrupa Komşuluk Politikası’nın gözden geçirilmesi, Libya’daki durum ve Mayıs 2015’te gerçekleşecek olan Doğu Ortaklığı Zirvesi’nin hazırlıkları konularının ele alınması öngörülüyor.

AB Türkiye ile dış politikada işbirliğini artırmanın peşinde

Gymnich Toplantısı’na Türkiye’nin katılımı, Türkiye’nin tekrar AB aile fotoğrafında yer alması bakımından önem taşıyor. İKV Uzmanı Yeliz Şahin’e göre, Türkiye ile AB arasında dış politika alanında işbirliğinin giderek daha fazla önem kazandığı mevcut konjonktürde, Türkiye ile dış politika alanında diyaloğun artırılması yönünde AB tarafında da güçlü bir irade oluştuğunu gözlemlemek mümkün. Şahin şunları da vurguluyor: Aday ülkelerin toplantıya katılımı, dış politika alanında özellikle Ukrayna krizi bağlamında bazı aday ülkelerin Rusya’ya yönelik AB ortak pozisyonlarına uyum sağlamaması nedeniyle AB ile aday ülkeler arasında baş gösteren farklılıkların giderilmesine yönelik atılmış bir adım olarak da yorumlanabilir. Hatırlanacağı gibi Komisyon, Ekim ayında açıkladığı 2014-2015 Genişleme Stratejisi’nde kilit dış politika konularında, AB ile aday ülkeler arasında diyaloğun artırılması gerektiğine dikkat çekmiş ve bu alanı kapsayan “Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası” başlıklı 31’inci faslın da katılım müzakerelerinde öncelikli olarak ele alınması gerektiğini vurgulamıştı.