Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 8 Mart 2015 tarihinde Almanya’da yayımlanan Die Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, AB’nin uluslararası bir güç olarak tam olarak ciddiye alınmadığı yönündeki eleştirilere cevap verebilmesi için kendi ordusunu oluşturması gerektiğini belirtti.
AB’nin son dönemde saygınlık kaybı yaşadığını ve dış politika alanında tam olarak ciddiye alınmadığını kaydeden Juncker, ortak bir AB ordusunun, Birliğin Üye Devletlerde veya komşu ülkelerden birinde barışa yönelik olası tehditlere daha etkin bir şekilde cevap vermesini sağlayacağını kaydetti. Juncker, ortak AB ordusunun Rusya’ya, AB’nin Avrupa değerlerini korumada ciddi olduğu mesajını vereceğini sözlerine ekledi. Ortak AB ordusunun, 28 AB üyesi ülkeden 22’sinin dâhil olduğu NATO’ya rakip olmayacağının altını çizen Juncker, bunun Avrupa’da güvenliği güçlendireceğini kaydetti.
AB ordusu fikrinin, ideolojik, siyasi, kültürel ve geleneksel birtakım nedenlerle Üye Devletlerin büyük bölümü tarafından kabul görmediği biliniyor. Buna karşılık Juncker’in ortak AB ordusu oluşturulması konusundaki açıklamalarına Almanya Şansölyesi Angela Merkel’den destek geldi. Merkel’in sözcüsü Christiane Wirtz tarafından yapılan açıklamada, Şansölye’nin Avrupa’da askeri işbirliğinin güçlendirilmesini desteklediği belirtildi. Açıklamada, Berlin’in AB ordusu fikrine gelecekte ele alınabilecek bir proje olarak yaklaştığı ve bu nedenle yakın vadede konuya ilişkin somut planların bulunmadığı belirtildi.