İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
30 MART-5 NİSAN 2015

İKV Basın Açıklaması: “Kıbrıs Müzakerelerinde Yeni Fırsat Penceresi”

İKV Basın Açıklaması: “Kıbrıs Müzakerelerinde Yeni Fırsat Penceresi”

GKRY’nin tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” nin (MEB) 9’uncu parselinde sondaj çalışmaları yürüten İtalyan ENI ve Güney Koreli KOGAS konsorsiyumunun platform gemisi SAIPEM 10000’in bölgeden ayrılması üzerine, KKTC adına sismik araştırmalar yürüten Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, 30 Mart 2015 tarihinde demirli olduğu Gazimağusa Limanı’ndan ayrılarak Türkiye’ye doğru yola çıktı. Yaşanan bu gelişmeye ilişkin KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından yapılan açıklamada, iyi niyet göstergesi olarak Barbaros sismik araştırma gemisinin Türkiye’ye dönmesine karar verildiği ifade edildi.

Hatırlanacağı üzere, SAIPEM 10000 platform gemisinin 9’uncu parsele girmesinin ardından Türkiye ve KKTC, Rum tarafını müzakerelerin sürdüğü bir dönemde tek yanlı adımlar atmamaya davet etmiş; buna rağmen bölgede sondaj çalışmalarına başlanmasının ardından KKTC, anlaşmalar kapsamında sismik araştırma yapacağını duyurmuştu. 7 Ekim 2014 tarihinde GKRY Lideri Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile yapacağı görüşmenin hemen öncesinde, BM gözetimindeki müzakerelerden tek yanlı olarak çekildiklerini açıklamıştı. Geri çekilme sebebi olarak GKRY, hidrokarbon kaynakları üzerindeki anlaşmazlığı ve tek yanlı olarak ilan ettiği “MEB”indeki sondaj çalışmalarına müdahale edildiğini göstermiş ve Barbaros gemisinin “MEB”inden ayrılmadığı sürece müzakere masasına geri dönmeyeceğini açıklamıştı.

Yaşanan bu gelişmelerin Kıbrıs’ta birleşme müzakereleri için olumlu bir adım olduğunu ifade eden İKV Uzmanı Yeliz Şahin, platform gemisi SAIPEM 10.000’in ardından sismik araştırma gemisi Barbaros’un da bölgeden ayrılması ile GKRY’nin müzakere masasını terk etme gerekçesinin de ortadan kalktığı yorumunda bulundu. 6 Nisan 2015 itibariyle Türkiye’nin bölgede deniz trafiğini kontrol altında tutan seyrüsefer talimatının (NAVTEX) süresinin de dolmakta olduğunu hatırlatan İKV Uzmanı Şahin, bu gelişmeleri Ada’da birleşme müzakerelerinin yeniden başlaması için bir fırsat penceresi olarak değerlendiriyor. Bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğine vurgu yapan İKV Uzmanı, “GKRY’nin bu fırsatı değerlendirip müzakere masasına dönmesi gerekmektedir. Müzakerelerin KKTC Cumhurbaşkanı ile GKRY liderinin üzerinde uzlaştığı ve 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama metninde ortaya koyulan ilkeler ve hedefler temelinde ilerlemesini ümit ediyoruz” dedi. KKTC’de 19 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde müzakerelerin yeniden başlayabileceğine dair önemli sinyaller bulunduğuna dikkat çeken İKV Uzmanı Şahin, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yaşanan son gelişmelerin ardından 6-8 Nisan 2015 tarihlerinde taraflarla temaslarda bulunmak için Ada’yı ziyaret edeceğini duyurduğunu hatırlattı. Şahin, Eide’nin açıklamasında, yapılandırılmış ve sonuç odaklı müzakerelere dönüş konusunda iyimserliğini koruduğunu ve ziyaretini müzakerelere ivme kazandırılması doğrultusunda önemli bir adım olarak gördüğünü kaydetti.