AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı 12 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşti. Toplantının ana gündem maddesinde Avrupa Sömestri kapsamında üye ülkelerde makroekonomik dengesizliklere ilişkin derinlemesine gözden geçirme çalışmalarının sonuçları yer aldı. Sonuçlar, üye ülkelerin kendileri için tavsiye edilen yapısal reformları zaman kaybetmeden gerçekleştirmeleri ve bu sürecin izlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Ekonomi ve Maliye Bakanları ayrıca 2013-2060 döneminde AB’de yaşlanan nüfusa ilişkin harcama projeksiyonları üzerinde tartışarak, yaşlanan nüfusun büyüme ve harcamalar üzerindeki olumsuz etkisinin en aza indirilmesi üzerinde durdu. Bunun için sürekli politika önlemleri alınması ve özellikle emeklilik ve sağlık sisteminin yanı sıra uzun vadeli bakım hizmetleri alanlarında reformlar yapılması savunuluyor.
Ekonomi ve Maliye Bakanları Avrupa Stratejik Yatırım Fonu (ASYF) hakkında Avrupa Parlamentosu ile yürütülen görüşmelerde kaydedilen ilerlemeyi de tartıştı. ASYF’ye ilişkin tüzüğün Haziran ayında kabul edilmesi halinde yeni yatırımların planlandığı şekilde, 2015 ortasında başlaması öngörülüyor. Böylece ASYF birçok alanda projeleri destekleyerek özel sektörün risk üstlenme kapasitesini ve özel yatırımları artırmayı planlıyor. ASYF, Avrupa Komisyonu’nun 315 milyar avro tutarındaki Avrupa Yatırım Planı’nın temel unsurlarından birini oluşturuyor.
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde “Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’ye İlişkin Ekonomi Diyaloğu” kapsamında bir dizi tavsiye kararı kabul edildi. Söz konusu tavsiye kararları, anılan ülkelerde rekabet gücünü ve uzun vadeli büyümenin artırılmasını amaçlıyor. Söz konusu kararlar ilgili ülkelerin Komisyon'un talebi üzerine hazırlayarak geçtiğimiz Ocak ayı sonunda sundukları ekonomik reform programları dikkate alınarak belirlendi.
2015-2017 dönemini kapsayan programlarda ülkelerin makroekonomik ve mali çerçevelerinin yanı sıra ilk kez fiziki altyapı, eğitim ve istihdam, sınai yapılar, yatırım iklimi ve ticari entegrasyon gibi yapısal reform çabalarına yer veriliyor. Programlar iki bolümden oluşuyor. Birinci bölüm orta vadeli makroekonomik ve mali çerçeve ve makro yapıya ilişkin reformlardan oluşuyor. İkinci bölüm ise uzun vadede rekabet gücü ve büyümenin desteklenmesi amacıyla sektörel nitelikteki yapısal reformlardan oluşuyor. Türkiye’den ise sadece birinci bölüme ilişkin reform programını sunması talep edilmişti.
Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nin tavsiye kararlarının Türkiye’ye ilişkin bölümünde şu hususlara yer veriliyor:
- Yüksek cari işlemler açığı göz önüne alındığında iç tasarrufların artırılması;
- Fiyat istikrarının sağlanması için para politikasının uygulanması amacıyla istikrarlı adımlar atılmasının sürdürülmesi; enflasyon hedeflemesi rejiminin uygulanması ve güvenilirliğinin geliştirilmesi;
- Kapsamlı bir yapısal reform programının uygulanmasının hızlandırılması; özellikle işgücü piyasasına ilişkin reformların genişletilerek ve derinleştirilerek eğitim programı ile beşeri sermayenin daha verimi kullanılmasının sağlanması;
- Türkiye’nin yabancı sermaye girişlerine olan ihtiyacı göz önüne alındığında iş ortamının iyileştirilmesi ve doğrudan yabancı yatırımları çekme kabiliyetinin artırılması; bunun için hukukun üstünlüğü ilkesinin güçlendirilmesi, yeni işlerin kurulmasının kolaylaştırılması, ürün ve hizmet piyasalarının serbestleştirilmesi yoluyla rekabet gücünün geliştirilmesi.