Temmuz ayının ilk haftasında Türkiye gündeminde yine hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde yürütülen koalisyon arayışları yer almaya devam etti. TBMM Başkanlık seçimi ise 4'üncü turda sonuçlandı ve AK Parti'nin adayı, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 258 oyla TBMM’nin yeni Meclis Başkanı seçildi.
Geçtiğimiz hafta AB’nin gündemine yine Yunanistan damgasını vurdu. Avrupa Komisyonu, AMB ve IMF’den oluşan kreditör kurumların ortaya koyduğu yeni kurtarma paketine ilişkin olarak 5 Temmuz 2015 tarihinde ülkede gerçekleştirilen ve yüzde 61 oranında ret oyu ile sonuçlanan referandumda Yunan halkı, ülke ile kreditör kurumlar arasında görüşülen kurtarma paketinin koşullarını reddetti.
Geçtiğimiz hafta Lüksemburg, 1 Temmuz 2015 tarihinde AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı Letonya’dan devralırken, Lüksemburg Dönem Başkanlığı, vatandaşların sesine kulak veren; işletmeleri destekleyen; Avrupa’nın çıkarları doğrultusunda ortaklar ve kurumlarla işbirliğinde bulunan bir Dönem Başkanlığı vadediyor.
Geçtiğimiz hafta 17’nci AB-Çin Zirvesi, Çin Başbakanı Li Keqiang, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in katılımıyla, 29 Haziran 2015 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. AB ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 40’ıncı yılının da kutlandığı Zirveye, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Avrupa Komisyonu’nun İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten Sorumlu Üyesi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ve Bilim, Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Üyesi Carlos Moedas da katıldı.
Geçtiğimiz hafta KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 30 Haziran-2 Temmuz 2015 tarihleri arasında AB yetkilileri ile temaslarda bulunmak üzere Brüksel’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti kapsamında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AP Başkanı Martin Schulz ile görüşmeler gerçekleştiren KKTC Cumhurbaşkanı, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AP’deki bazı siyasi grup başkanlarıyla bir araya geldi. Akıncı’nın Brüksel temaslarında öne çıkan mesaj AB’nin Kıbrıs Türk toplumu ile her düzeyde ilişkilerini geliştirmesi gerektiği oldu.
Geçtiğimiz hafta BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2015 yılının ilk yarısına ilişkin göç istatistiklerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, Avrupa’ya deniz yolu ile ulaşan sığınmacıların sayısında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 oranında artış yaşandı. AB’ye sığınmaya çalışanların kullandığı rotalar arasında Akdeniz öne çıkarken, Yunanistan’a ulaşanların yüzde 85’inden fazlasını Suriye, Afganistan, Irak ve Somali gibi kriz bölgelerinden kaçanlar oluşturuyor.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.