İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
6-12 TEMMUZ 2015

YUNANİSTAN VE KREDİTÖRLER ARASINDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Yunanistan’da, kreditör kurumların ülkeye sunduğu ekonomik reform paketinin 5 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen referandumda reddedilmesinin ardından Yunanistan ile kreditör kurumlar arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandı.

Referandumda “evet” oyu çıkması durumunda istifa edeceğini açıklayan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, referandum sonucuna rağmen 6 Temmuz 2015 tarihinde görevinden istifa ettiğini duyurdu. Varoufakis yayımladığı yazılı açıklamada, referandum sonucundan sonra Avro Grubu yetkililerinin bundan sonraki görüşmelere şahsının katılmasını istememeleri ve Başbakan Alexis Tsipras’ın da müzakerelerde mesafe kat edebilmek amacıyla söz konusu teklifi desteklemesi üzerine görevinden istifa ettiğini belirtti. Varoufakis açıklamasında, Yunanistan için borçların yeniden yapılandırılması, daha hafif kemer sıkma önlemlerinin uygulanması ve gerçek reformlar içeren bir anlaşma sağlanması yönünde çağrıda bulundu. Varoufakis’in istifasının ardından Yunanistan’da Maliye Bakanlığı görevine Euclid Tsakalotos getirildi.

Yunanistan ve kreditör kurumlar arasında 5 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen referanduma kadar askıya alınan görüşmeler Avro Alanı liderlerinin toplantısıyla tekrar başladı. 7 Temmuz 2015 tarihinde bir araya gelen Avro Alanı liderleri, Yunanistan’ın borç sorununun 12 Temmuz 2015 tarihine kadar çözüme kavuşturulmasını talep ettiklerini belirttiler. Son gelişmeler üzerine Yunanistan, 9 Temmuz 2015 tarihinde yeni bir kurtarma paketi teklifini kreditör kurumlara sundu.Buna göre, Yunanistan üç yıllık yeni kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar avro talep ediyor. Aynı zamanda, Yunanistan ve kreditör kurumlar arasında anlaşmazlığa neden olan vergi sistemi ve emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeler konusunda Yunanistan’ın kreditör kurumların taleplerine uygun bir teklif verdiği görülüyor.  Vergi tabanının genişletilmesini ve KDV’nin yüzde 23’e çıkarılmasını öngören yeni teklifte, kurumlar vergisinin yükseltilmesi ve çiftçilere sağlanan imtiyazlı vergi uygulamasının kademeli olarak ortadan kaldırılması planlanıyor. Yeni teklif, uyarınca erken emekliliğin ve düşük gelirli emeklilere ek maaş ödemesinin kaldırılması planlanıyor. Yunanistan hükümeti yeni önlemlerle 2015-2018 döneminde GSYİH’de yıllık olarak sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 3,5 oranında büyüme hedefliyor.