![]() |
![]() |
Taşımacılık hizmetlerinde serbestleşme, Türkiye ile AB arasındaki ticareti artıracak
Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından bağımsız bir konsorsiyuma hazırlatılan “AB ile Türkiye arasında bir anlaşmanın ekonomik etkisi üzerine bir çalışma” başlıklı araştırmada, taraflar arasında tam serbestleşmenin sağlanması durumunda Türkiye ile AB arasındaki ticaretin 3,5 milyar avro artacağı ve toplam 39 bin kişiye ek istihdam olanağı sağlanacağı dile getirildi. Söz konusu raporda, Türkiye’de kayıtlı karayolu taşımacılık firmalarına AB ülkeleri tarafından uygulanan kota kısıtlamalarının kaldırılmasının etki analizi yapıldı.
Rapordan çıkan sonuçlara göre, Türkiye ile AB arasındaki karayolu yük taşımacılığı hizmetinin serbestleştirilmesine ilişkin dört ana senaryodan birisini oluşturan “tam serbestleşmenin” sağlanmasıyla, taraflar arasındaki ticaretin 3,5 milyar avro tutarında artıracağı, Türkiye’nin AB’ye gerçekleştireceği ihracatın 1,9 milyar avroya yükseleceği, AB’nin Türkiye’ye yaptığı ihracatın ise 1,6 milyar avroya çıkacağı öngörülüyor. Ayrıca raporda, tam serbestleşmenin Türkiye’ye ilave 25 bin kişilik, AB’ye ise 14 bin kişilik istihdam olanağı yaratacağı tahmin ediliyor. Raporda dile getirilen diğer etkilerden biri de taşıma maliyetlerinde meydana gelecek düşüş ile ilgili. Bu çerçevede, Türk taşımacıların Avrupa’ya yapacağı sefer sayısında yüzde 11 artış ile 40 bin ilave seferin gerçekleşeceği ve azalan maliyetler ile satış fiyatlarının düşmesiyle beraber AB tüketicisinin yılda yaklaşık 145 milyon avro tasarruf etmesi öngörülüyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, kotaların kaldırılmasıyla iki tarafın da kazanç elde edeceğini kaydetti. Gümrük Birliği’nin revizyonu görüşmelerinin Türkiye için tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, UND’nin geçmiş dönemde yaptırdığı araştırmalar ışığında, AB ülkeleri ve Türkiye’nin ithalat ve ihracattaki toplam kazancının en az 10 milyar avro olacağını öngördüklerini belirtti. Ayrıca Nuhoğlu, 28 AB üye ülkesinin 24’ü tarafından Türk plakalı araçlara getirilen kota kısıtlamalarını, Türkiye’nin AB’ye ihracatındaki payının son 10 yılda yüzde 60’tan yüzde 43’e gerilediğini hatırlatırken, UND olarak Türkiye-AB Gümrük Birliği revizyonunun ve sağlayacağı avantajların hayata geçirilmesi için tüm sektörden destek beklediklerini vurguladı. Nuhoğlu ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında, Türkiye-AB hukukuna aykırı şekilde uygulanan taşıma kotalarına karşı UND’nin hâlihazırda iki ülkede açılmış dört davayı yürüttüğünü ve Komisyon’a yedi ülke ile ilgili resmi şikâyet sunduğunu açıkladı.