Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Rusya Federasyonu ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye ülkeleri arasındaki ticari, iktisadi ilişkilerin istikameti, kaybedilecek üretim hacminin ikamesi üzerinde daha detaylı çalışmak için bu kararın alındığını belirtirken; AB kararı hayal kırıklığı ile karşıladığını duyurdu. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle, Ukrayna’nın geleceği için önemli bir fırsatı kaçırdığını belirtti.
Ayrıca bu hafta İran ile nükleer program görüşmelerinde önemli açıklamalar yapıldı. AB Dış İlişkiler Servisi, 24 Kasım 2013 tarihinde BM’nin 5 Daimi Üyesine (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ilaveten Almanya ile İran arasında sürdürülen İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde önümüzdeki altı aylık dönem için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Buna göre, anlaşma maddeleri yerine getirilecek, öte yandan da daha kapsamlı ve nihai bir anlaşma konusunda müzakereler devam edecek. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, nükleer anlaşmayı tarihi bir hata olarak nitelendirirken; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgesel güvenlik için önemli olduğunu belirtti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, anlaşma ile dünya güçlerinin İran'ın nükleer haklarını resmi olarak tanıdıklarını açıkladı.
AB gündeminde yer alan 16’ncı AB-Çin Zirvesi’nde ise, iki taraf arasında imzalanan Ortaklık Stratejisi’nin onuncu yılı kutlanarak, ticaret ve yatırım ilişkileri, insan hakları, yenilikçilik, kentleşme, enerji kaynaklar ve iklim değişikliği gibi geniş kapsamlı konular ele alındı. Liderler resmi olarak yatırım anlaşması için görüşmelerinin başlatılması yönünde kararlar aldı.
Uzun süredir beklenen Doğu Ortaklığı Zirvesi, 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde, hâlihazırda AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Litvanya’nın ev sahipliğinde Vilninus’ta gerçekleştiriliyor. Ortaklığın dördüncü senesinin kutlandığı Zirvede, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy hedeflerinin bölgede hukukun üstünlüğü temeline dayalı demokratik, müreffeh ve istikrarlı bir komşuluk alanı yaratmak olduğunu ifade etti. Bölgede, Ortaklık Anlaşmaları ve vize kolaylığı gibi konularda ilerleyeceklerini duyurdu. Vilnius Zirvesi’nde AB ile Gürcistan ve Moldova arasında birer Ortaklık Anlaşması parafe edilmesi, Ukrayna’nın durumu, Azerbaycan ile AB arasında Vize Kolaylığı Anlaşması imzalanması ve Gürcistan ile AB kriz müdahale operasyonlara katılımına imkân sağlayan çerçeve anlaşması imzalanması öngörülüyor. Zirve’ye ilişkin detaylı bilgileri önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta sonu diliyoruz.