İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
E-Bülten Kayıt

AB GÜNDEMİ

AB Gündeminde Öne Çıkanlar
AB GÜNDEMİ

  • 14 Ağustos 2015 tarihli Avro Grubu toplantısında Yunanistan ile AB kurumları arasında  Yunanistan’a verilmesi öngörülen 86 milyar avro tutarındaki mali yardım paketi karşılığında ülkenin alması gereken ekonomik önlemler üzerinde anlaşmaya varıldığı açıklandı. Yunanistan için düzenlenen Üçüncü Mali Yardım Paketi, bankaların olası yeniden sermeyelendirilmesi ve kurtarılmasına yönelik maliyete ilişkin 25 milyar avro tutarında bir garanti payını da içeriyor. Varılan anlaşma, 12 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen Avro Grubu toplantısında belirlenen parametreler ve hedefler doğrultusunda Yunanistan ekonomisinin sürdürebilir bir şekilde toparlanmasını sağlamayı amaçlıyor.

    Anlaşma kapsamında Yunanistan’ın alması öngörülen ekonomik önlemler başlıca şu maddeleri içeriyor:

    - Orta vadede faiz dışı fazlanın mali reform yoluyla 2018’e kadar GSYİH’nin yüzde  3,5’ine çekilmesi; (faiz dışı bütçe dengesinin vergi uyumunun güçlendirilmesi ve vergi kaçaklarıyla mücadele yoluyla GSYİH’nın 2015’te yüzde -0,25’ine, 2016’da yüzde 0,5’ine, 2017’de yüzde 1,75’ine ve 2018’de yüzde 3,5’ine getirilmesi);

    - Emeklilik sisteminde reform;

    - Ekonominin yatırımlara ve rekabete açılması için işgücü ve ürün piyasasına yönelik temel reformlar;

    - Başta bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve geri dönmeyen kredilere yönelik acil önlemlerin alınması olmak üzere finans sektörünün istikrarının sağlanmasına ilişkin önlemler.

    Ekim ayı sonunda devreye girecek olan Özelleştirme Programı ise mali yardım paketinin temel öğesini oluşturuyor. 

  • Fransa’da 21 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleşen tren saldırısının ardından AB liderleri, uluslararası hızlı tren hatlarındaki güvenlik prosedürlerini ele almak üzere 11 Eylül 2015 tarihinde toplanma kararı aldı.

    Hatırlanacağı üzere, Amsterdam-Paris tren hattında Fransa’nın kuzeyinde bulunan Arras kenti yakınlarında gerçekleşen saldırıda, 3 kişi yaralanırken, saldırganı trende bulunan iki Amerikan askeri etkisiz hale getirmişti. Söz konusu terör saldırısı, trenlerde güvenlik konusunda AB üye ülkelerinde tartışmalara yol açtı. Olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Belçika Başbakanı Charles Michel, güvenlik konularında iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirileceğini açıkladı. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Jakub Adamowicz, trenlere binişte yolculardan istenen kimlik bilgilerinde bazı değişikliklere gidilebileceğini ve güvenlik taramalarının artırılabileceğini söyledi. Hâlihazırda AB ülkelerinden, sadece İspanya’da hızlı trenlerde, havaalanlarındakine benzer güvenlik uygulamaları bulunuyor. 

  • Danimarka, Avrupa Polis Teşkilatı Europol ile işbirliği ve AB’nin adalet alanındaki düzenlemelerine katılım için 3 Aralık 2015 tarihinde referanduma gidiyor. Bilindiği üzere Danimarka'nın, Europol'de kalabilmesi için, adalet ve içişleri alanlarındaki AB düzenlemelerine dâhil olması gerekiyor. Danimarka, 90'lı yılların başında bu alanlardaki AB düzenlemelerinden muafiyet hakkı kazanmıştı. Bu çerçevede Danimarka’da adli soruşturma alanında hükümetlerarası işbirliğinden, Europol merkezli sisteme geçilmesi üzerinde tartışmalar devam ediyor. Danimarka’nın, Europol ile işbirliğinin sürmesi için Aralık ayında düzenlenecek referandumdan olumlu sonuç çıkması gerekiyor. 

  • Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 27 Ağustos 2015 tarihinde, Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi.

    Ukrayna’nın doğusunda ateşkesin uygulanması, Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklar ve vize serbestliği süreci, Poroşenko’nun Brüksel temasları kapsamında öne çıkan konuları oluşturdu. AB Konseyi Başkanı Tusk, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusunda ateşkesin 1 Eylül 2015 itibarıyla tam olarak uygulanması yönünde varılan anlaşmadan ve uluslararası kreditörler ile ülkenin borcunun yüzde 20’sinin silinmesi ve borç ödemelerinin 4 yıl süreyle ertelenmesi yönünde anlaşma sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Juncker ise Ukrayna’ya yıl sonuna kadar vize serbestliği sunmayı planladıklarını ifade ederken, bu konuda nihai kararın Üye Devletler tarafından verileceğine dikkat çekti. Ateşkesin sayısız kez ihlal edildiği Ukrayna’nın doğusunda, taraflara ateşkesi tam olarak uygulamaları çağrısında bulunan Juncker, AB ile Ukrayna arasında imzalanan ancak uygulanması Rusya’nın itirazları nedeniyle ertelenen STA’nın, Rusya’nın ticari yaptırım uygulayacağı yönündeki uyarılarına rağmen Ocak 2016 itibarıyla yürürlüğe gireceğini teyit etti. 

  • Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik AB arabuluculuğunda yürütülen Belgrad-Priştine diyaloğu kapsamında 25 Ağustos 2015 tarihinde, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ev sahipliğinde Brüksel’de bir araya gelen Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile Kosova Başbakanı İsa Mustafa, enerji, telekom, Mitrovica Köprüsü’nde serbest dolaşım ve Sırp çoğunluklu Belediyeler Birliği (Association/Community of Serb majority municipalities) konularında bir dizi anlaşma imzaladı. Etnik Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’nın kuzeyinde, Nisan 2013’te varılan tarihi anlaşma sonucu oluşturulması öngörülen Sırp çoğunluklu Belediyeler Birliğinin yetki ve görevleri konusunda varılan anlaşma, normalleşme sürecinin ileriye taşınması açısından bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Yüksek Temsilci Mogherini, varılan anlaşmaların her iki tarafın da AB yolunda ilerlemesine sağlayacağı katkıya dikkat çekti ve AB’nin taraflara uygulamada destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.

    Sırp çoğunluklu Belediyeler Birliğinin temel ilkelerine ilişkin anlaşmanın metnine buradan ulaşılabilir.

Diğer Yazılar