![]() |
![]() |
TÜRKİYE-AB GÜNDEMİ
AB Bakanlığı’nın 2015 Türkiye İlerleme Raporu’na İlişkin Resmi Açıklaması
AB Bakanlığı 10 Kasım 2015 tarihli 2015 Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin resmi bir açıklama yayımladı. Açıklamada, diğer aday ülkelere de yönelik olan söz konusu ilerleme raporlarının haklı gerekçelere dayanarak eleştirel bir niteliğe sahip olduğu ve bu bağlamda Türkiye’ye yöneltilen bazı eleştirilerin not edildiği belirtildi. Ayrıca Komisyon raporlarının daha kapsayıcı olmasına dair Türkiye’nin dile getirdiği önerilerin, son raporda dikkate alınmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.
AB Bakanlığı raporda, siyasi kriterler kapsamında son yıllarda gerçekleştirilen reformlardan genel olarak olumlu şekilde bahsedildiği belirtilirken, eleştirilerin ağırlıklı olarak hukukun üstünlüğü, yargı sistemi, ifade, toplanma ve basın özgürlükleri üzerinde yoğunlaştığının görüldüğü belirtildi.
Raporun Kıbrıs bölümünde, Türkiye’nin önerilerine destek verildiği; ancak, AB’nin daha objektif bir tavır sergilemesi gerektiği kaydedildi. Kıbrıs meselesinde AB tarafının, Ada’daki yapıya ve gerçeklere uygun olarak tarafsız ve teşvik edici hareket etmesi çağrısı yapıldı. Öte yandan, PKK’nın terör örgütü olduğunun AB tarafından vurgulandığı; ancak, PKK, DHKP-C, IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı mücadelede ayrım yapmaksızın atılan kararlı adımların yeterince anlaşılamadığının görüldüğüne dikkat çekildi.
AB Bakanlığı tarafından raporda, insanlığa karşı bir suç teşkil eden terörizm karşısında vatandaşlarının can güvenliğini korumanın devletlerin birincil görevi olduğu, ayrıca, ülkemizin IŞİD’e karşı uluslararası koalisyona dâhil olduğunun da altının çizildiği belirtildi. Bakanlık resmi açıklamasında, Gümrük Birliği sürecinden bu yana Türkiye’nin sağladığı mevzuat uyum grafiğinin olumlu yansıtıldığı ve 33 faslın 27’sinde çeşitli alanlarda ilerleme kaydedildiğinin Komisyon tarafından teyit edildiği vurgulandı.
AB Bakanlığı açıklamasında, Türkiye’nin AB üyeliğinin konjonktürel değil, kalıcı ve stratejik bir yaklaşımın ürünü olduğunu vurgularken, Türkiye’nin demokratikleşme ve çağdaşlaşma seviyesi ile vatandaşlarımızın yaşam standartlarının daha da yükseltilmesi açısından önemli olan üyelik hedefinin sürdürüleceği belirtildi.
Timmermans ve Hahn Türkiye’ye Resmi Ziyarette Bulundu
11 Kasım 2015 tarihinde Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Avrupa Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. AB yetkilileri ziyaretleri kapsamında AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. Bakanlık tarafından yayımlanan resmi yazılı açıklamada, görüşmeler kapsamında mülteci sorunu ve Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı belirtildi.
Fransa’da Terör Saldırıları
Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım 2015 tarihinde yedi farklı noktada meydana gelen terör saldırılarında 129 kişi hayatını kaybetti, 352 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı François Hollande IŞİD terör örgütünün üstlendiği saldırıların sorumlularına karşı acımasız bir mücadele yürüteceklerini açıkladı. Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilirken, sınırlar kapatıldı. Fransa’daki terör saldırıları bütün dünyada geniş yankı yaratırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırılardan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtti. Erdoğan, Paris saldırılarında hayatını kaybedenler için Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a ve Fransız halkına taziyelerini sundu ve yaralılara acil şifalar diledi. Paris'teki terör saldırılarına ilişkin bir basın açıklaması yapan Erdoğan, “Terörün anlamını ve yol açtığı sonuçları çok iyi bilen bir ülke olarak şu anda Fransa'da yaşanan acıyı gayet iyi anlıyoruz. Terörün milleti, ırkı, vatanı yoktur” dedi. Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, terör saldırısını kınayarak, terörün hangi gerekçeyle ve neden yapılmış olursa olsun bütün bir insanlığın ortak bir bilinçle karşı durması gereken bir insanlık suçu olduğunu belirtti.
G20 Zirvesi Antalya’da Gerçekleşti
G20 Liderler Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleşti. Türkiye’nin ilk kez ev sahipliğini üstelendiği Zirvede, ülkemiz, Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil edildi. Bilindiği üzere G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke (Türkiye, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve ABD) Avrupa Komisyonu'ndan oluşuyor. Dünya liderlerinin bir araya geldiği G20 Zirvesi’nde, 13 Kasım 2015 tarihinde Paris'te gerçekleşen terör saldırıları, Zirvenin küresel ekonomi ve göçmen krizi ağırlıklı gündemini terörle mücadeleye çevirdi.