İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
16-22 KASIM 2015

AB GÜNDEMİ

  • 16 Kasım 2015 tarihinde Brüksel’de gerçekleşen AB Dışişleri Konseyi Toplantısı’nda, Paris’te gerçekleşen terör saldırıları, Suriye krizi, göç ve Orta Doğu barış süreci konuları ele alındı.

    Suriye konusunda, BM Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile görüş alışverişinde bulunan AB Dışişleri Bakanları, 30 Ekim ve 14 Kasım 2015 tarihlerinde Viyana’da gerçekleşen görüşmeler başta olmak üzere Suriye krizine siyasi çözüm bulmak üzere sunulan son diplomatik girişimleri değerlendirdiler. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmanın IŞİD’i yenilgiye uğratmak için en iyi koşulları sunacağını vurgularken, bunun özellikle AB için aciliyetinin Viyana’da müzakere masasındaki tüm taraflarca açıkça anlaşıldığını belirtti ve oldukça iddialı bir zaman çizelgesi oluşturulduğunun altını çizdi. Dışişleri Konseyi Kararları’nda, AB’nin insani yardım düzeyinde mevcut projeler kapsamında, siyasi düzeyde ise muhalif grupların müzakere masasına getirilmesi ve Suriye’de siyasi geçişin başlaması sürecinde katkıda bulunmaya hazır olduğu belirtildi. Göç konusunda, Batı Balkanlar Güzergâhı Üst Düzey Konferansı ile Valletta Zirvesi’nde Orta Akdeniz ve Batı Balkanlar göç yolları konusunda alınan kararları ve sonraki adımları ele alan AB Dışişleri Bakanları, Batı Balkanlar göç yolu konusunda Türkiye, Lübnan ve Ürdün ile işbirliği konusunu görüştüler.

    Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de şiddetin tırmanması üzerinde Orta Doğu barış sürecini ele alan AB Dışişleri Bakanları, artan şiddet olayları ve güvenlik durumu nedeniyle konunun gündemde tutulması gerektiğine dikkat çektiler. Yüksek Temsilci Mogherini de AB’nin gerçekçi bir siyasi sürecin yeniden başlatılmasına destek vermek üzere çabalarını, İsrailli ve Filistinli yetkililerin yanı sıra bölgedeki ve uluslararası ortaklarla angajmanını sürdüreceğini kaydetti.

    17 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen AB Savunma Konseyi’nin ana gündem maddesi Paris’teki terör saldırılarıydı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande saldırılar karşısında, 16 Kasım 2015 tarihinde AB Antlaşması’nın ilk kez başvurulduğu “ortak savunma maddesi” olarak da bilinen 42(7)’nci Maddesi’ni harekete geçirmiş ve diğer AB ülkelerinden yardım ve destek talebinde bulunmuştu. AB Savunma Bakanları, Fransa’ya tam destek sözü verirken, gerekli tüm yardım ve desteği sağlama taahhüdünde bulundular.

    Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla AB’nin güney-orta Akdeniz’deki askeri operasyonu EUNAVFOR Med Sophia, AB’nin Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki askeri danışma misyonu EUMAM RCA’yı ele aldılar. EUNAVFOR Med Sophia misyonu kapsamında bugüne dek 42 insan kaçakçısının yakalanarak İtalyan makamlarına teslim edildiği ve 5 bin 400 kadar mültecinin hayatının kurtarıldığı açıklandı.

    AB’nin ortaklarına krizlerin önlenmesi ve yönetilmesinde yardım çabalarını da değerlendiren AB Savunma Bakanları, AB’nin ortağı olan ülkelerin kabiliyetlerinin artırılmasının, istikrarın sağlanması ve krizlere müdahale ihtiyacının azaltılması için en iyi yöntem olduğu konusunda hemfikir olduklarını dile getirdiler.

  • 20 Kasım 2015 tarihinde Fransa’nın önerisi üzerine Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi Brüksel'de olağanüstü toplandı.Toplantıda 28 üye ülkenin Adalet ve İçişleri Bakanları tarafından 13 Kasım 2015 tarihinde meydana gelen terör saldırıları sonrası Fransız halkıyla dayanışma halinde olunacağı mesajı verildi. Saldırıların özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti gibi temel AB değerlerine yönelik gerçekleştirildiğinin altı çizildi. 

    Konsey kararlarında AB'nin dış sınırlarının kontrolüne yönelik daha sıkı kuralların uygulanması ve uçak yolcularına ait bilgilerin düzenli bir şekilde kaydedilmesi konuları gündeme alındı. Konsey kararları kapsamında ayrıca üye ülkeler arasında bilgi paylaşımını ve operasyonel işbirliğini öngören terörle mücadele merkezi kapsamında yeni bir platformun 1 Ocak 2016 tarihinde Avrupa Polis Ofisi EUROPOL tarafından kurulacağı açıklandı. Konsey’de karara bağlanan konular şu şekilde: 

    - AB’nin Schengen sınırlarının kontrolünün sıkılaştırılması ve konuya ilişkin yıl sonuna kadar ilgili yasal tasarının hazırlanması;

    - AB’ye giriş ve çıkışlarda uçak yolcu bilgilerinin kaydedilmesi ve kontrol edilmesi (Yolcu İsmi Kaydı PNR sisteminin yıl sonuna kadar sonuçlandırılması);

    - Terörle mücadelede polis ve yargı makamları arasında işbirliğinin ve EUROPOL’ün etkinliğinin artırılması;

    - Ateşli silahlara ilişkin mevzuatın güçlendirilmesi;

    - Bilgi paylaşımında üye ülkeler arası işbirliğinin artırılması;

    - Üye ülkelerdeki ulusal makamlar tarafından Schengen Bilgi Sistemi'ne (SIS II) bilgilerinin sistematik olarak girilmesinin sağlanması;

    - Terör örgütlerinin finansal kaynaklarının engellenmesi;

    - Schengen Alanı'na yasadışı yollardan giren üçüncü ülke vatandaşlarının, parmak izleri de dahil, bilgilerinin sistematik olarak kayıt alına alınması;

    - EUROPOL ve FRONTEX kapsamında, Batı Balkan ülkelerine sınırı olan ülkelerin dış sınırlarında ateşli silah kaçakçılığı kontrollerinin artırılması; 

    - Üye ülkelerin belirlenen kararları uygulamada yardımcı olacak İç Güvenlik Fonu'ndan etkin bir şekilde yararlanmasının sağlanması.

    Daha ayrıntılı bilgiyi buradan ulaşılabilir.

  • AB Konseyi ve AP, 14 Kasım 2015 tarihinde 2016 yılı AB bütçesi için anlaşmaya vardı. Buna göre, Paris’teki terör saldırıları sonrasında ortaya çıkan iç ve dış politikadaki durum karşısında, AB bütçesinden mültecilere daha fazla pay ayrılacak.

    2016 bütçe taahhütlerinde 155 milyar avro ve ödemelerde 144 milyon avroluk pay öngörülürken, 4 milyar avronun mülteci krizine tahsis edilmesi bekleniyor. AB genelinde ve sığınmacıların geldiği AB üye ülkelerinde kullanılacak bu payın 2015 ve 2016 yılları için toplam yaklaşık 10 milyar avro olması öngörülüyor.

    Bütçenin genel başlıkları ve ödenekleri şu şekilde sıralanıyor:

    - Büyüme, istihdam ve rekabet gücünün desteklenmesi için yaklaşık 69,8 milyar avro;

    - AB’de 215 milyar avro tutarında yatırımın harekete geçirilmesi amacıyla Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu’nun garanti fonları için taahhütlerde 2 milyar avro ve ödemelerde 500 milyar avro;

    - Ufuk 2020 gibi Ar-Ge’ye yönelik programlar aracılığıyla rekabet gücünün artırılması kapsamında 2016 için ödemelerde 10 milyar avro;

    - Erasmus+ ve Avrupa eğitim, gençlik ve spor programları için 1,8 milyar avro.

    2016 yılı bütçe görüşmeleri 29 Ekim 2015 tarihinde başlamıştı. 2016 bütçesinin, AB Konseyi ve AP tarafından sırasıyla 24 ve 25 Kasım 2015 tarihlerinde onaylaması bekleniyor.

  • Avrupa Komisyonu, 16 Kasım 2015 tarihinde, AB sınırları içerisinde suç mağdurlarının daha iyi şartlarda korunmasına yönelik yeni düzenlemeleri onayladı. Mağdurların Hakları Yönergesi adlı bu düzenleme ile AB sınırları içinde herhangi bir suçun mağduru olmuş herkese, vatandaşı olduğu ülke fark etmeksizin, etkin koruma sağlanması öngörülüyor. Avrupa Komisyonunun Adalet, Tüketici ve Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Üyesi Vera Jourová, her yıl AB sınırları içinde yaşayan yedi kişiden birinin, suç mağduru olduğunu ifade etti.

    Jourová, bir sonraki adım olarak, AB ülkelerindeki ulusal yargı mekanizmalarının bu alandaki uygulamalarını gözetim altına alacaklarını belirtti. Yönerge ile mağdurların korunmasına, destek mekanizmalarından daha etkin faydalanılmasına, bilgilendirilmesine yönelik ileri adımlar atılması öngörülürken, mağdurların ailelerine de aynı hakların sağlanması amaçlanıyor.